Ομιχλώδες τοπίο...

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/09/2017

του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Είναι ίσως η μοναδική φορά που σε εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέων Μητροπολιτών το τοπίο είναι ομιχλώδες.

 

Η τακτική Ιεραρχία του Οκτώβρη συνέρχεται την προσεχή Τρίτη και η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων των τεσσάρων ημερών που θα συνεδριάζει, περιλαμβάνει και εκλογές δύο νέων Μητροπολιτών, για τις κενές Μητροπόλεις:  Σταγών και Μετεώρων καθώς και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Οι υποψηφιότητες

 

 Για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα το έχει λάβει ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Σπάρτης Ευστάθιος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προς επίτευξη του στόχου.

 

Όμως οι μητροπολίτες Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Ιωαννίνων Μάξιμος, έχουν άλλη άποψη και προτίμηση:  Στόχος τους είναι να εκλέξουν τον  αρχιμανδρίτη  Νήφωνος Καψάλη, Πρωτοσύγκελο  της Ι. Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων και ηγουμένου του Μεγάλου Μετεώρου.

 

Για την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, μέχρι στιγμής την  επίσημη υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου έχει εξασφαλίσει ο αρχιμανδρίτης  Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Δημητριάδος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έχει ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Πρωτοσύγκελού του αρχιμ. Στεφάνου Τόλιου.

Η  τοπική κοινωνία της Καβάλας έχει ζητήσει από τους Ιεράρχες να στηρίξουν  τον αρχιμ. Παύλο Κίτσο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Φιλίππων και στενό συνεργάτη του Μακαριστού Προκοπίου. Να σημειωθεί όμως ότι ουδέποτε (σχεδόν) η Ιεραρχία έχει ακούσει τοπικές κοινωνίες.