Ανδραβίδα: Εορτή της Αγίας Σοφίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2017

Στην Ανδραβίδα, την άλλοτε πρωτεύουσα της εύρωστης Σταυροφορικής Ηγεμονίας του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας που ιδρύθηκε το 1205 μ.Χ., με το ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν και τα ερείπια του Γοτθικού Ναού της Αγίας Σοφίας, κτίσμα που ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα, από το μοναχικό τάγμα των Δομινικανών, εορτάστηκε πανευλαβώς και με κάθε επισημότητα η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών μαρτύρων θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων μαρτύρων της Ορθοδόξου Xριστιανικής Πίστεώς μας, αφού προσέφεραν την ζωή τους, ως «λογική λατρεία» στον Ιησού Χριστό, κατά τα χρόνια που Αυτοκράτορας στην Ρώμη ήταν ο Αδριανός (117-138) μ.Χ.

Οι Λατρευτικές εκδηλώσεις τελέσθηκαν ως είθισται εις τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Αναστάσιμο Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων της Αρχιερατικής Επιτροπείας Λεχαινών. Μετά το τέλος του Εσπερινού, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, καθώς επίσης με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Την κυρία ημέρα της εορτής την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ορθοτομώντας και τον Θείον Λόγον, συνεπικουρούμενος από τους οικείους Ιερείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, φιλέορτοι Χριστιανοί του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τίμησαν με την ευλαβική και πληθωρική παρουσία τους, την Αγία Σοφία! Μία Μητέρα πρότυπο που ανάθρεψε Χριστιανικά τρεις κόρες και με χαρά τις προσέφερε θυσία στο Χριστό, καθώς επίσης και τα Τρία κορίτσια την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, τα οποία υπήρξαν υποδείγματα μητρικής υπακοής και πίστεως, που έδωσαν πρόθυμα τη ζωή τους, για την αγάπη του Χριστού και αιώνια πλέον συναγάλλονται μαζί Του, στην ατέρμονη χαρά του Παραδείσου.

Η ενάρετη ζωή της Αγίας Σοφίας και το μαρτυρικό τέλος των τριών θυγατέρων της, αποτελούν επί αιώνες παράδειγμα προς μίμηση των Χριστιανών και η τιμή τους, πολύ διαδεδομένη τόσο στην Ορθόδοξη Ανατολή, όσο και στη Ρωμαιοκαθολική Δύση. Στην μεν Ανατολή η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου, στη δε Δύση την 1η Αυγούστου και την 30η Σεπτεμβρίου.

(Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας).