Βαρθολομαίος: "Περαστικά στον πρωθυπουργό"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/06/2012

Επίσκεψη στις μητροπόλεις Κοζάνης και Καστοριάς και περιοδεία στην περιοχή θα πραγματοποιήσει από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στην Κοζάνη θα επισκεφθεί εκκλησιαστικά και πνευματικά ιδρύματα, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην περιοχή της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, στην Κοζάνη, στα Σέρβια, στην Αιανή και στον Βελβενδό. Το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στην Καστοριά μέχρι τις 3 Ιουλίου για να παραστεί την 1η Ιουλίου στις εορταστικές εκδηλώσεις αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας, της «εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Θεοτόκου Κλεισούρας ασκησάσης», που η μνήμη της τιμάται από την εκκλησία στις 6 Μαΐου και στη συνέχεια να επισκεφθεί άλλες περιοχές της ευθύνης της τοπικής μητρόπολης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καστοριά, ο κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, θα αναγορευτεί σε επίτιμο δημότη της πόλης, θα επισκεφθεί το Νυμφαίο και θα εγκαινιάσει το Ενυδρείο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Πρόσκληση προς τους πιστούς να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην επίσημη τελετή υποδοχής που θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, απηύθυνε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στην Κοζάνη ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλος.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για την «πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κοζάνη μετά από 49 χρόνια» (από τη διέλευση του εκλιπόντος Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα). Αναφέρθηκε επίσης στο φιλανθρωπικό έργο της μητρόπολης καθώς και στην αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Οίκου Κοζάνης, του «Επισκοπείου» που θα εγκαινιάσει ο κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κοζάνη, στις επτά το απόγευμα της Τετάρτης.