Κλοπή μαρμάρινου σταυρού από Βυζαντινό παρεκκλήσι

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 30/05/2017

«Φτερά έκανε» υπό μυστηριώδεις συνθήκες ο ανεκτίμητος σταυρός ενός βυζαντινού παρεκκλησιού που βρίσκεται έξω από την αρχαία πόλη Μύρα, στην νότια επαρχία της Αττάλειας στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε στον Τύπο ο κυβερνήτης της επικράτειας Ντεμρέ, έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι της κλοπής του πολύτιμου μαρμάρινου κειμηλίου μήκους 20 εκατοστών, το οποίο πρέπει να αφαιρέθηκε από το σημείο κάποια στιγμή μέσα στις τελευταίες 4 ημέρες.

Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, η κλοπή έγινε αντιληπτή από μια οικογένεια που ζει κοντά στο παρεκκλήσι, η οποία ειδοποίησε άμεσα το προσωπικό ασφαλείας.

Το βυζαντινό παρεκκλήσι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκειας μιας αρχαιολογικής ανασκαφής στην περιοχή το 2010. Το αρχαίο κτίσμα αναστηλώθηκε με τη βοήθεια του τουρκικού υπουργείου πολυτισμού και έκτοτε έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας - όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα - ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το παρεκκλήσι βρίσκεται σε βάθος 5,5, μέτρων, είναι κλειστό σε επισκέπτες και έχει σκεπαστεί προκειμένου να προφυλάσσεται από τη βροχή. Στην είσοδό του υπάρχουν τοιχρογραφίες της Παναγίας, του Ιησού και του Άγιου Βασιλείου.