Σίφνος: τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/05/2017

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Σίφνου τελέσθηκε σήμερα το πρωί Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου καί Σύρου & Σίφνου κ.Δωροθεου Β΄, παρουσία, εκτός των χθες αφιχθέντων και παραστάντων στον Εσπερινό επί του ιερού Βράχου της Χρυσοπηγής, και του εκπροσωπούντος την Κυβέρνηση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Κουρουμπλή, του Ενδοξωτάτου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου κ. Σταματίου Ράπτη (ΛΣ), καθώς και εκατοντάδων πιστών Σιφνίων και προσκυνητών.

  Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στο γεγονός της Δεσποτικής Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου και στα θαυμάσια της Παναγίας "Χρυσοπηγής" προς το λαό της Σίφνου και προς σύμπασα την ανθρωπότητα, καθώς επίσης και στην ενότητα των ανθρώπων και του κόσμου, όπως αυτή επιτυχγάνεται μέσα από την Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού προς τον Πατέρα Του "ίνα πάντες εν ώσι" , υπογραμμίσας ότι αυτή την ενότητα τη χρειαζόμεθα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γιατί, όπως ειπε χαρακτηριστικά, "η Ελλάδα μας, που είναι καταστολισμένη με τα όμορφα νησιά μας και τα θεομητορικά τους προσκυνήματα, με προεξάρχον την Παναγία της Τήνου, αποτέλεσε στο διάβα των αιώνων κάρφο στα μάτια πολλών. Δεν πρέπει να φοβούμεθα, όμως," προσέθεσε, "γιατί όπως η Παναγία έσωσε από τους πειρατές τις γυναίκες της Σίφνου, που επικαλέστηκαν το όνομά Της, σχίζοντας το βράχο, έτσι και εμείς,όταν επικαλούμεθα την Κυρία Θεοτόκο πάντοτε θα σωζόμεθα από κινδύνους και δυσκολίες" και κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους να προστρέχουν πάντοτε στην προστασία της Θεοτόκου, η σχέση της Οποίας με τους ανθρώπους είναι όπως η σχέση της μάνας με τα παιδιά της: όπως, δηλαδή, τα παιδιά, όταν σπάσουν τα παιχνίδια τους τρέχουν στη μητέρα τους να τα επισκευάσει και αποκαταστήσει, έτσι και οι άνθρωποι, που βλέπουν τα όνειρά τους "σπασμένα", σπεύδουν στην Παναγία, παρακαλώντας Την να τα ανανεώσει, και Εκείνη ποτέ δεν μας απογοητεύει!
  Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την πρόσκλησή του.
  Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον Βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δημοκρατίας, οι πόρτες της καρδιάς των οποίων είναι πάντοτε ανοιχτές για την προώθηση και ικανοποίηση αιτημάτων των απλών ανθρώπων, συνεχάρη δε και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Ιωαννίκιο Λαμπρινό και τους Πατέρες για τους μόχθους τους, τους Ιεροψάλτες-Σπουδαστές της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, τους Ιερείς της Σίφνου και τους εξ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Σπετσών αφιχθέντες Κληρικούς, τους συνδιοργανωτές των Εκδηλώσεων, το Δήμο Σιφνίων, την Σύνδεσμο Σιφνίων και τους Πανηγυριστές, τα παιδια των Σχολείων και τους Εκπαιδευτικούς και τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Σίφνου.
  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, επηκολούθησε λαμπρά λιτανεία προς την Πλατεία Ηρώων, όπου ανεπέμφθη Δέηση.
  Οι Εκδηλώσεις επελέγησαν στα πρόπυλα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.