Η εορτή του Αγ. Νικολάου του Κρασόκτιστου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2017

Πανηγυρικά τιμάται   η εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο  γραφικό εκκλησάκι  στην Καραθώνα  Ναύπλιου, Παρασκευή 19 Μαΐου 2017. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικώς  εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου  Μιχαλόπουλου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας  του εσπερινού ακολούθησε η περιφορά της Ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου του κρασίκτιστου από την εκκλησία ως το λιμανάκι με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι  χτισμένο την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που τότε  ήταν  μεγάλο εμπορικό  λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή. Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία , τότε για να σωθεί  ο ίδιος και το πλοίο, έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο ,έτσι και έγινε ,το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του και έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω της δύσβατης περιοχής. Αντί για νερό για την λάσπη έβαλε  κρασί.

Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα αλλά και χάρη στις προσπάθειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, καταφέρνει μέχρι και σήμερα να είναι φύλακας άγγελος σε όλα τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση ξεπροβάλει  το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι .