Ημερίδα για υπευθύνους Γραφείων Τύπου Ι.Μ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/05/2017

   Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στο Καμπέρειο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, η Γ’ Ενημερωτική Ημερίδα για τους υπευθύνους Γραφείων Τύπου και όσων ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων της Διοικητικής Περιφέρειας Ηπείρου, σε υλοποίηση σχετικής Συνοδικής Αποφάσεως (2.6.2016). Την οργάνωση και φιλοξενία της Ημερίδας ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

   Μετά την εναρκτήρια προσευχή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για ευόδωση των εργασιών της Ημερίδας και ενίσχυση του έργου που διακονούν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Ηπείρου.

   Μεταξύ των άλλων επισήμανε ότι η διακονία όλων στην υπόθεση της εκφοράς του λόγου της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να διαθέτει θεολογικές βάσεις, να μην αγνοεί την πραγματικότητα του παρόντος και να έχει «προφητικό» χαρακτήρα. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα, ώστε ο λόγος της Εκκλησίας να διατηρεί την εκκλησιαστικότητά του παραμένοντας εντός του κόσμου και χωρίς να εκκοσμικεύεται, προσλαμβάνοντας όμως όλο τον κόσμο, αφού κατά τον μέγιστο θεολόγο της Εκκλησίας Γρηγόριο «το γαρ απρόσληπτον αθεράπευτον».

   Στον χαιρετισμό του ο φιλοξενήσας την Ημερίδα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αρχικά καλωσόρισε στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, τους Εισηγητές, τους κληρικούς και λαϊκούς εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων. Κατόπιν ανέφερε συν τοις άλλοις ότι εμείς, ως άνθρωποι της Εκκλησίας, δεν θεωρούμε ως μάζα τους ανθρώπους, αλλά ως πρόσωπα, στα οποία απευθυνόμαστε αξιοποιώντας τα μέσα που δίνει η τεχνολογία και μεταφέροντας μέσω αυτών τον λόγο του Θεού για να έλθουν πιο κοντά στον Χριστό και στην πνευματική ζωή. Περαίνωντας τον χαιρετισμό του ευχήθηκε, όσα ακουσθούν κατά την διάρκεια της Ημερίδας, να φέρουν ως αποτέλεσμα η φωνή της Εκκλησίας να γίνει πιο δυναμική και αποτελεσματική και να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων που αποτελούν το ποίμνιό μας.

   Στη συνέχεια ο πρώτος Εισηγητής, αξιότιμος κ. Χάρης Κονιδάρης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, ανέπτυξε το θέμα: «Μ.Μ.Ε. και Εκκλησία». Ο κ. Κονιδάρης στην εισήγησή του επισήμανε ιδιαίτερα, ότι η Εκκλησία, η οποία έχει μακρά παράδοση στην επικοινωνία, καλόν είναι να χρησιμοποιεί λειτουργικά τα Μ.Μ.Ε. ως καλούς αγωγούς μεταφοράς του μηνύματός της σε ευρύτερα ακροατήρια.

   Μετά το διάλειμμα έλαβε τον λόγο ο δεύτερος Εισηγητής, ελλογιμώτατος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής Συντάξεως του Περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ», Διεθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου. Ο κ. Κατσιάρας εισηγήθηκε το θέμα: «Εργαστηριακό Σεμινάριο: Τα θεολογικά κριτήρια στην επικοινωνία της Εκκλησίας μέσα από τα Μ.Μ.Ε.». Μετά τα εισαγωγικά, οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων συγκρότησαν ομάδες, οι οποίες συζήτησαν και αξιολόγησαν εμπειρικά τους τρόπους επικοινωνίας της Εκκλησίας με τα Μ.Μ.Ε.

   Μετά το πέρας των εισηγήσεων επακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων και εξήχθησαν τα σχετικά συμπεράσματα. Κατόπιν η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων παρέθεσε γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, σε όσους έλαβαν μέρος στην Ημερίδα.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου