Τα λείψανα της Αγίας Ελένης στην Αθήνα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2017

Με μεγάλη συγκίνηση χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν την Κυριακή στην Αγία Βαρβάρα τα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, από την Βενετία στην Αθήνα. Σε κλίμα λαμπρότητας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού λειψάνου μαζί με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού που βρίσκονται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας και για το λόγο αυτό χιλιάδες πιστοί  είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να παρακολουθήσουν την υποδοχή του και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν. 

 

Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού Κράτους από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Διπλωματικού Σώματος ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου νεαροί Κρητικοί και Πόντιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές κατέβασαν από το αεροπλάνο και συνόδεψαν τα ιερά λείψανα στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων, εμφατικά: «Σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες ‘'Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου''. Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του «κατ' αυτή την ευλογημένη στιγμή» και ως ανάμνηση της παρουσίας του «σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα» του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως τιμητική διαμνημόνευση «και ως ευλογία ό,τι πολυτιμότερο φυλάσσεται εδώ, το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας», η οποία φυλάσσεται στο ναό.

 

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ήρθε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Το ιερό λείψανο θα  εκτίθεται σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής μέχρι τις 15 Ιουνίου.