Η εορτή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/05/2017

Μεσαζούσης της ιερής περιόδου του Πεντηκοσταρίου και ευρισκόμενοι μέσα στην Αναστάσιμη και ανεκλάλητη χαρά, σε κλίμα απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικής περισυλλογής, με την παρουσία χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών από την Ηλεία και την Αχαΐα, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2017, με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, το οποίο υπάγεται Εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι ετήσιες θρησκευτικές εκδηλώσεις, για την πάροδο ή πρόοδο των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας, εις το Μπάρι της Ιταλίας κατά το έτος (1087).

Την παραμονή της εορτής Τρίτη 9 Μαΐου, τελέσθηκε ο υπαίθριος Μέγας Πανηγυρικός Δυσαρχιερατικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασιών υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού ο οποίος εκήρυξε και τον Θείον Λόγον, ενώ στην συνεχεία στον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος, ακολούθησε ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής Τετάρτη 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η υπαίθρια Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον. Μετά το πέρας αυτής πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της χαριτοβρύτου και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ ακολούθησε και η κατά παράδοσιν αρτοκλασία στις βρύσες του Προσκυνήματος, όπου στο τέλος αυτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε και συνεχάρη για την ευγενική και τιμητική παρουσία τους, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τους Βουλευτές και Δημάρχους, καθώς επίσης τους λοιπούς εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, αλλά και το πλήθος των πιστών για την πάνδημη και υποδειγματική συμμετοχή τους, στις λατρευτικές αυτές Θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους συνετέλεσαν στην άρτια διοργάνωση της ιερής αυτής πανηγύρεως. Ακολούθησε κέρασμα και γεύμα εις το παραδοσιακό αρχονταρίκι του Προσκυνήματος.

Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους, κατά την διάρκεια των Ιερών αυτών ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια, χορωδία Ιεροψαλτών της περιοχής Βουπρασίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Προσκυνήματος κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών, που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο από την Αχαΐα, την Ηλεία και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού πρόκειται για παμπελοπονησιακή πανήγυρη, συνέρρευσε στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, όπου ευρίσκεται και ο ξενώνας των κακοποιημένων γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λάβει την χάρη, την ευλογία και την βοήθεια αυτού του «αδάμαντα», της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεώς μας.

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ