Ένα έθιμο ετών στην Παναγία Καθολική Γαστούνης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/04/2017

«Τέλος η κρίση, λεφτά υπάρχουν» έγραφε στην πλάτη του ο Αράπης λίγο πριν καεί κρεμασμένος από το καμπαναριό της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη, ενώ από τα χέρια του κρεμόντουσαν χαρτονομίσματα του ευρώ, τα οποία πάντως δεν…κάηκαν.

Για άλλη μια χρονιά το έθιμο της καύσης του Αράπη τηρήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ίσως φέτος να υπήρχε περισσότερος κόσμος από τις προηγούμενες χρονιές.

Η Αρχιερατική Θεία λειτουργία ξεκίνησε νωρίς το πρωΐ χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, συγχοροστατούντων των αρχιμανδριτών π. Δαμασκηνού και π. Φιλαρέτου καθώς και ιερέων της περιοχής.Ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος έφθασε λίγο πρίν την απόλυση και συμμετείχε στην λιτανεία.

 Ο κόσμος είχε αρχίσει να φθάνει στον περίβολο της ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας Καθολικής από τις 9.30 το πρωί σε σχέση με άλλες χρονιές που ο τεράστιος περίβολος γέμιζε λίγο μετά τις 10.30. Μια τεράστια ουρά πιστών είχε δημιουργηθεί μπροστά από την εικόνα της Παναγίας για να προσκυνήσουν με ευλάβεια.

Παρόντες από την κεντρική πολιτική σκηνή:  οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας , Κώστας Τζαβάρας, ο πρ. βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης και ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης. Από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Πάνος Μπράμος, ο δήμαρχος κ. Αλέξης Καστρινός, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπίλια Μαρία, ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος,  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι , πρόεδροι ΤΚ, εκπρόσωποι αστυνομικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων κ.α..

Το κάψιμο

Αμέσως μετά την  Αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας ακολούθησε  το κάψιμο του Αράπη. Πλήθος κόσμου από την Γαστούνη και τα γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν γύρω από το καμπαναριό και σε απόσταση ασφαλείας για να παρακολουθήσει το κάψιμο. Ήταν δέκα λεπτά μετά τις 11 και ο Αράπης με τα ευρώ, πήρε φωτιά. Ακολούθησαν μικρές εκρήξεις και κομμάτια από τον Αράπη εκσφενδονίστηκαν μερικά μέτρα μακριά, ενώ η ατμόσφαιρα μύριζε…μπαρούτι. Ο κόσμος με τα κινητά στο χέρια κατέγραφε την εικόνα. Έξω από την εκκλησία ο μητροπολίτης, ο βοηθός επίσκοπος, αρχιμανδρίτες και ιερείς παρακολουθούσαν το κάψιμο μαζί με τους επισήμους.

 

Η Λιτάνευση

Μετά από πέντε λεπτά ακολούθησε η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Μπροστά τα εξαπτέρυγα, και στη συνέχεια η Φιλαρμονική Γαστούνης και η εικόνα της Παναγίας με τον επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο, τους αρχιμανδρίτες π. Δαμασκηνό και π. Φιλάρετο και τους ιερείς να ακολουθούν. Η λιτανεία πέρασε από συνοικίες της πόλης  και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί η εικόνα θα παραμείνει μέχρι την Πέμπτη.
Την Πέμπτη το πρωί θα γίνει Αρχιερατική λειτουργία και  με το τέλος αυτής  η εικόνα μεταφέρεται στο μικρό εκκλησάκι της Παναγίτσας που βρίσκεται δίπλα από το Γυμνάσιο-Λύκειο Γαστούνης.
Την Παρασκευή, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, μετά από την καθιερωμένη λειτουργία  η εικόνα ακολουθώντας  μια καθορισμένη διαδρομή  με συνοδεία πιστών μεταφέρεται στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου  πολιούχου της πόλης..
Την Κυριακή του Θωμά   θα τελεστεί  Αρχιερατική λειτουργία στον Ναό και ακολουθεί περιφορά της εικόνας  μέχρι την επιστροφή στην θέση της στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής.

Κώστας Ζαφειρίου Πατρίς