Το τάμα του αείμνηστου Μενιδιάτη για τον Επιτάφιο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/04/2017

Τα περίπου 3000 γαρύφαλλα που στολίζουν τον Επιτάφιο του ιερού ναού Εισοδίων Θεοτόκου στα Λεχαινά, είναι προσφορά της οικογένειας του αείμνηστου λαϊκού τραγουδιστή Μιχάλη Μενιδιάτη. Ένα τάμα που έκανε ο ίδιος  πριν από χρόνια, ευχαριστώντας την Παναγία.

 

Πριν από περίπου 25 χρόνια, σύμφωνα με τον π. Θεόδωρο Πανουτσόπουλο, εφημέριο του ιερού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στα Λεχαινά, ο λαϊκός τραγουδιστής  Μιχάλης Μενιδιάτης  (απεβίωσε το 2012 σε ηλικία 80 ετών) επιστρέφοντας  από την Ζάκυνθο από κάποια μουσική του περιοδεία, σταμάτησε στα Λεχαινά για να συναντήσει κάποιους φίλους του.

Στα Λεχαινά επισκέφθηκε την εκκλησία των Εισοδίων και προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας. Διανυκτέρευσε στα Λεχαινά και την επομένη πήρε τον δρόμο της επιστροφής για  την Αθήνα. Εκεί είχε συνάντηση με τον γιατρό του για κάποια  προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. «Ο γιατρός που τον εξέτασε προεγχειρητικά του είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο να κάνει χειρουργείο!  Η Παναγία είχε κάνει το θαύμα της!», μας λέει ο π. Θεόδωρος.

Το τάμα

Μετά από λίγες μέρες ο Μιχάλης Μενιδιάτης-είδωλο της δεκαετίας 1960-, επισκέφθηκε και πάλι τα Λεχαινά και προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας.

Παράλληλα,  κάνει  ένα τάμα, θέλοντας να ευχαριστήσει την Μεγαλόχαρη: από δω και στο εξής, θα αναλαμβάνει το κόστος του στολισμού του Επιταφίου του ιερού ναού Εισοδίων Θεοτόκου στα Λεχαινά. «Τάμα που συνεχίζεται από τότε μέχρι και σήμερα ακόμη και μετά τον θάνατό του από την οικογένειά του», τονίζει ο π. Θεόδωρος. Η οικογένεια του αείμνηστου Μιχάλη Μενιδιάτη (Καλογράνης το πραγματικό του επώνυμο)  κάθε χρόνο λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, αποστέλλει προς τον εφημέριο του ιερού ναού και το εκκλησιαστικό συμβούλιο,  χρηματικό ποσό για τον στολισμό του Επιταφίου. Έτσι ανθοπωλείο της περιοχής,  αναλαμβάνει τον στολισμό που αποτελείται από 3000 (τρεις χιλιάδες) γαρύφαλλα. Παράλληλα προστίθενται και άλλα άνθη από τον οβολό των πιστών του ναού, για τον στολισμό του Επιταφίου.

(Κώστας Ζαφειρίου εφημ Πατρίς)