Τα κοτόπουλα, τα ρούβλια, οι περικοπές και το Τάμα του Έθνους

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 08/06/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Εννέα μέρες προ των εκλογών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην τακτική της συνεδρία, αποφάσισε σε εννέα χρόνια να έχει εκπληρώσει το Τάμα του Έθνους, την ανέγερση περικαλλούς ναού αφιερωμένου στο Σωτήρα Χριστό και ενός Μεγάλου Συνοδικού Πνευματικού Κέντρου.

Ένα σπουδαίο έργο που ανακοινώνεται διαρκούσης της οικονομικής κρίσης η οποία εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό, ενώ την ίδια στιγμή η Εκκλησία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς την Εκκλησία της Κύπρου για  τη δωρεά 800 κιλών κοτόπουλων και την Εκκλησία της Ρωσίας για την  οικονομική ενίσχυση των 500.000 ευρώ (18 εκατ ρούβλια).

Με τη σημερινή της ανακοίνωση η Εκκλησία της Ελλάδος εμφανίζεται να διαθέτει οικονομικούς πόρους για επενδύσεις, δίνοντας έτσι λαβή σε καλοθελητές να στραφούν –προεκλογικά-εναντίον της. Την ίδια στιγμή βέβαια, η ΔΙΣ έχει αποφασίσει για λόγους οικονομίας, την περικοπή 300 ευρώ από τα 1.000 ευρώ που λαμβάνουν οι σχολάζοντες αρχιερείς. 

 

Πιστεύουμε πως σύντομα θα δοθούν οι ακόλουθες διευκρινίσεις: πρώτον, ανακοίνωση για το ποιος θα είναι ο χρηματοδότης του μεγάλου αυτού έργου (πέρα από τη μεγάλη δωρεά του σωματείου «Οι φίλοι του Τάματος του Έθνους»), δεύτερον: το τελικό  κόστος, τρίτον: σε ποια περιοχή θα ανεγερθεί  το Μεγάλο Συνοδικό Πνευματικό Κέντρο Βυζαντινής Παραδόσεως , με μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό και τέταρτον: ποιοι (κληρικοί και λαϊκοί) θα συγκροτούν την επιτροπή επόπτευσης.

 

Επίσης ελπίζουμε πως οι ιεράρχες μας γνωρίζουν ότι την ίδια στιγμή που αποφασίζουν την ανέγερση ενός μεγάλου έργου, του Τάματος του Έθνους,  ο καθεδρικός ναός των Αθηνών παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης κονδυλίων.

 

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της ΔΙΣ:

 «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

 Κατόπιν υποβληθέντων σχετικών αιτημάτων πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος, σταθμίσασα τις πνευματικές ανάγκες του Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού, όπως και το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες (Αλβανίας στα Τίρανα, Σερβίας στο Βελιγράδι, Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, Ρωσίας στη Μόσχα, Γεωργίας στην Τυφλίδα κ.λπ.), κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό την μορφή τάματος περικαλλείς Καθεδρικούς Ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις, Πνευματικά Κέντρα, γραφεία κ.λπ., αποφάσισε την ανέγερση μεγάλου Συνοδικού Πνευματικού Κέντρου Βυζαντινής Παραδόσεως, με μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό, μάλιστα εις εκπλήρωσιν του Τάματος του Έθνους, με χρονικό ορίζοντα αποπερατώσεως του έργου το έτος 2021, δηλαδή διακόσια χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία.

 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε την κατάρτιση σχεδίου Αξιολογήσεως Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εδέχθησαν τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο, ο οποίος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το έργο και τις δραστηριότητες του Γραφείου Εκπροσωπήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, στις Βρυξέλλες.

 Επί υποβληθέντος θέματος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου κ. Ιεροθέου, σχετικά με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι εμμένει σε παλαιότερες Αποφάσεις Της και εντέλλεται την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής να συμμορφωθεί με αυτές.

 Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα μεταβεί αυθημερόν στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από Εκκλησιαστικά Πρόσωπα, για να ευχηθεί στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος εορτάζει τα ονομαστήριά του.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.