Μητροπολίτης Λαγκαδά: Με θεσμική ιδιότητα στο Φανάρι η Φώφη Γεννηματά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/03/2011

«Η κ. Φώφη Γεννηματά, παρίστατο με θεσμική ιδιότητα στο Φανάρι, οπότε θεσμικά εκφράζει ομολογιακά το Ορθόδοξο φρόνημα του λαού. Άλλωστε, στους αγώνες υπέρ της Ορθοδοξίας, υπήρξαν γυναίκες αυτοκράτορες, όπως η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, την οποία η Εκκλησία τιμά ως Αγία».

    Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης, με αφορμή την ανάγνωση του «Πιστεύω» (Σύμβολο της Πίστεως), από την αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γιορτής της Ορθοδοξίας στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

    «Το ‘Σύμβολο της Πίστεως’, είθισται να εκφωνείται από άνδρα υπουργό ή πρέσβη», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Λαγκαδά.

    «Μακάρι, την Ορθόδοξο πίστη να την υπερασπίζουν σήμερα και πρόσωπα που θεσμικά βρίσκονται εν υπεροχή, υπηρετούντες τα συμφέροντα του Λαού», κατέληξε ο μητροπολίτης Λαγκαδά, κ. Ιωάννης.

    Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος, για το «πρωτόγνωρο» θέμα ανάγνωσης του «Πιστεύω» της Εκκλησίας μας από γυναίκα, έκανε και η καθηγήτρια της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Κούκουρα.

    Το «Σύμβολο της Πίστεως», ή αλλιώς «Πιστεύω», αποτελείται από 12 άρθρα. Τα 7 πρώτα άρθρα διαμορφώθηκαν από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο (Νίκαια Βιθυνίας, 325 μ.Χ.). Τα υπόλοιπα 5 άρθρα διατυπώθηκαν στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο (Κωνσταντινούπολη, 381 μ.Χ.). (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)