Η Γαστούνη εόρτασε τους αγίους της

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/03/2017

Mε Θρησκευτική ευλάβεια, Ιερή κατάνυξη καθώς επίσης και τον προσήκοντα σεβασμό, όπως άλλωστε αρμόζει στην λατρευτική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, εορτάστηκε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου ε.έ. με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Γερμανού , η Ιερή μνήμη των δύο Νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου των εν τη Γαστούνη μαρτυρησάντων και ταφέντων, πριν από τριακόσια ένα χρόνια κατά το έτος 1716. Τότε ακριβώς που όλα τα σκιάζε η φοβερά και τα πλάκωνε η σκλαβιά… των Οθωμανών Τούρκων στην Γαστούνη και στην Πελοπόννησο.

Μπορεί οι εορταζόμενοι Νεομάρτυρες να είναι άγνωστοι σε πολλούς από εμάς σήμερα, είναι όμως γνωστοί στην εν Χριστώ Κοινωνία και στο περιβόλι του Ουρανού. Και αυτό διότι μεταξύ τόσο πολλών άλλων Αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων στο στερέωμα της Αγίας Εκκλησίας μας, έδωσαν μαρτυρία Χριστού και ομολογία πίστεως, την οποία επισφράγισαν με το τίμιο αίμα τους, βρίσκοντας τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό από τους αγαρηνούς δημίους τους, ύστερα από εντολή του Μουρτάτ – Αγά, ο μεν Πανάγος ο οποίος κατάγοταν από την Γαστούνη, συγκεκριμένα δε από την μεγάλη οικογένεια των Σισίνηδων και ήταν Σύντιχος (πολιτικό αξίωμα της εποχής εκείνης), την 1η Μαρτίου του 1716, ο δε Χρίστος ο οποίος ήταν Ιερέας καταγόμενος από την Ανδραβίδα, την 9η Μαρτίου του ιδίου έτους.

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το διήμερο Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 τρέχοντος μηνός, με τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ευρίσκονται τεθησαυρισμένα αποτμήματα Ιερών Λειψάνων των εν λόγω Νεομαρτύρων, καθώς επίσης και η Ιερά εικόνα αυτών.

Κατά τον εσπερινό απουσιάζοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος από Ιερείς της πόλεως και της περιοχής. Στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και αποτμήματος Ιερού Λειψάνου των εορταζομένων Αγίων, στους δρόμους της πόλης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πηνειού, καθώς επίσης και των τοπικών αρχών. Την κυρία δε ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Τις ως άνω Θρησκευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών εκ της πόλης της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής, έμπλεοι χαράς και ευφροσύνης δοξάζοντας τον Θεόν, διότι η περιοχή αυτή αλλά και η Ηλεία γενικότερα, έχει πλέον τους δικούς της Αγίους Νεομάρτυρες τον Χρίστον και τον Πανάγον! π. Νικόλαος Κατσηδήμας