Τεμάχιον του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/03/2011

Tεμάχιον του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας εκ της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, θα βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

Στο μεταξύ με ξεχωριστή χαρά και λαμπρότητα γιορτάστηκε στον σεπτό Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η μνήμη της αναστηλώσεως των αγίων εικόνων.

Στο λαμπρό πανυγηρικό συλλείτουργο της εορτής  προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής  και Ρεντίνης  κ. Ιωάννης.

Τον άμβωνα της εορτασίμου ημέρας  ελάμπρυνε με  την παρουσία του και τον μεστό του λόγο ο ελλογιμότατος  καθηγητής  και  κοσμήτορας της Θεολογικής  Σχολής του Α.Π.Θ.  κ.  Μιχαήλ  Τρίτος, ο οποίος και ετόνισε την σχέση της Ορθοδοξίας  με  το  Γένος και του Χριστιανισμού με  τον Ελληνισμό στην δραματική διαχρονία τους  και  την  μαρτυρική  συμπόρευσή  τους.

Η Ορθοδοξία  είναι  μέγεθος οικουμενικό  που υπερνικά  τοπικισμούς  και  εθνοφυλετισμούς αποτελώντας τον πνευματικό  καταλύτη της υπάρξεως και της ταυτότητας του Γένους.

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας έκλεισε με την συγκινητική λιτάνευση  των  Αγίων Εικόνων και των ιερών  Λειψάνων εντός του Ιερού  Ναού,  αναγνωσθέντος σε  στάσεις τρεις του συμβόλου της Πίστεως και του Συνοδικού  της Ορθοδοξίας.

Κλείνοντας την όλη τελετή ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε  τον ομιλητή, επήνεσε τον παριστάμενο λαό και ευχήθηκε πατρικά η Ορθοδοξία μας να μεταστοιχείωνεται καθημερινά σε Ορθοπραξία.

Επεκτείνοντας τον λόγο του ομιλητού διερώτηθηκε και ο ίδιος το που θα ευρίσκετο σήμερα το Γένος μας και ο ευρύτερος χώρος γύρω από την πατρίδα μας χωρίς την  Ορθοδοξία.