Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/05/2012

(πηγή: ethnos.gr & Greek USA Reporter) 

Εγκαίρως ανέδειξε η στήλη τη σοβαρότατη διάσταση που είχε σχετικά με τον ρόλο και τον προσανατολισμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Επισκοπή Σικάγου, όπου τον υποδέχθηκαν εκτός του επισκόπου και επιφανείς παράγοντες της Ομογένειας.

 

Δεν ήταν μόνον οι αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ που ενόχλησαν, αλλά και η δημόσια ανακοίνωση της Επισκοπής, που φρόντισε να εξωραΐσει την εικόνα της Τουρκίας και να εξάρει τις προσπάθειες των Τούρκων διπλωματών, προκειμένου να συνεχιστεί η «συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών κοινοτήτων στο Σικάγο και αλλού!

Ανταλλάγματα
Φυσικά, ο Νταβούτογλου βρήκε την ευκαιρία να αναλύσει τα «βήματα» που κάνει η κυβέρνησή του για την επιστροφή κάποιων κτιρίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συνέδεσε ευθέως αυτές τις κινήσεις με τις θρησκευτικές ελευθερίες των «τουρκικών και μουσουλμανικών» μειονοτήτων στην Ελλάδα...

 

Συνήγορος...


Το τραγικό είναι ότι όχι μόνο δεν αντέκρουσε κανένας τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού, αλλά ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κ. Δημήτριος έσπευσε να συμφωνήσει ότι η «κοινή πολιτιστική κληρονομιά Ελλήνων και Τούρκων θα πρέπει να ωφελήσει τόσο την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία όσο και την τουρκική στην Ελλάδα»! 

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «HellenicAmericanLeadershipCouncil», δικηγόρος Έντι Ζεμενίδης, σε επιστολή του προς τον επίσκοπο Μωκισσού Δημήτριο, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, υποστηρίζει ότι με την επίσκεψη Νταβούτογλου και την ανακοίνωση της Μητρόπολης δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική, υπονομεύοντας παράλληλα τις προσπάθειες των ηγετών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παραμονές του συνεδρίου τους στην Ουάσιγκτον, για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων του Ελληνισμού.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ζεμενίδη, ο Επίσκοπος υπεραμύνεται της απόφασης για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη, διατυπώνοντας την άποψη ότι «φυσικά, πουθενά δεν υπάρχει η θέση πως όλες οι ανησυχίες και οι προκλήσεις για τα δικαιώματα και τα προνόμια του Πατριαρχείου έχουν λυθεί και γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ήταν τόσο τίμιος και ειλικρινής.

Ούτε η Μητρόπολη Σικάγου, ούτε η Αρχιεπισκοπή ή άλλοι διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία ή η Ελλάδα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με βάση τα διεθνή πρότυπα (ακόμη και των δεσμεύσεών τους) στους τομείς της θρησκευτικής ελευθερίας και γενικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Εξάλλου, η επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (ΠΣΕΚΑ), στις 6 με 8 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον.