Μνημόσυνο για τον πρώτο μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/05/2012

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 και ώρα 9.30 το πρωί θα τελεσθεί μνημόσυνο για τον πρώτο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Γερβάσιο Σαρασίτη, ο οποίος εκοιμήθη την 1η Ιουνίου του 1934. Η επιμνημόσυνη δέση θα ψαλλεί στον τάφο του Μακαριστού Αρχιερέως, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη.  

Ο κυρός Γερβάσιος Σαρασίτης άσκησε τα πνευματικά του καθήκοντα ως  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως από το 1922 έως το 1934.

Προηγουμένως η πορεία του ως ιερωμένος ήταν η ακόλουθη:

Στις 28 Ιουλίου 1901, εξελέγη και χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Ναζιανζού, του Μητροπολίτου Καισαρείας Ιωάννου.

Στις 16 Νοεμβρίου του 1902, μετετέθη στην ανασυσταθείσα Μητρόπολη Ροδοπόλεως.

Περίπου 4 χρόνια αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου 1906, μετετέθη στην Μητρόπολη Κορυτσάς, ενώ την 1η Απριλίου του 1910, μετετέθη στην Μητρόπολη Αγκύρας.

Στη νεοσύστατη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μετατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1922, καθιστάμενος ο πρώτος Μητροπολίτης αυτής.

 

«Του εν τη Δυτική Θράκη τμήματος της Επαρχίας Αίνου δια τους εν τοις Πρακτικοίς της Ιεράς Συνόδου αναφερομένους λόγους αποχωρισθέντος της Επαρχίας ταύτης και ιδίαν αποτελέσαντος Μητρόπολιν μετά έδρας της πόλεως Αλεξανδρουπόλεως, υπό την επωνυμίαν «Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως», τούτου δε ένεκα αναγκαίου αποβάντος όπως η πνευματική διοίκησις της νέας ταύτης Μητροπόλεως ανατεθή εις κατάλληλον πρόσωπον...»

(Απόσπασμα Πρακτικών εκλογής  Γερβασίου Σαρασίτη)

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως