Εκκλησάκι χτισμένο από… κρασί και χώμα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει  την 20η Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, από την Πάταρη της Μυρικλείας στην ιταλική πόλη Μπάρι  το έτος 1096 .

Το γεγονός αυτό γιορτάζεται και στο Ναύπλιο, όπου υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο στην παραλία της Καραθώνας.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά  δίπλα στην θάλασσα.

Ημερομηνία που χτίσθηκε άγνωστη, αλλά ο τρόπος που χτίσθηκε, γνωστός. Κάποτε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί στο λιμάνι της πόλης ,πιθανόν την περίοδο της ενετοκρατίας ,τον έπιασε θαλασσοταραχή, το πλοίο κινδύνευε να  τσακιστεί στα βράχια κι αυτό μόλις λίγα ναυτικά μίλια πριν μπει στο λιμάνι της πόλης NAPOLI DI ROMANIA όπως λέγονταν τότε η πόλη του Ναυπλίου.

 

Ο καπετάνιος τότε μπρος τον κίνδυνο που διέτρεχε το πλοίο του καθώς και οι ζωές των ναυτικών ,παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών ,να σώσει αυτόν και τους άνδρες του και θα του έφτιαχνε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του, από κρασί και χώμα.

 

Τελικά το καράβι σώθηκε και έπιασε λιμάνι κι ο καπετάνιος τήρησε την υπόσχεση του στον Άγιο και έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη. Από τότε μέχρι και σήμερα στέκει εκεί και γιορτάζει κάθε χρόνο  το Μάιο μιας και το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον κόσμο.

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Ελευθέριος Μίχος ιερέας του ενοριακού ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, μιας και εκεί ανήκει το εκκλησάκι. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου ,με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. Κάθε χρόνο μαζεύεται πλήθος πιστών, που έρχεται να τιμήσει τον Άγιο Νικόλα τον κρασόχτιστο και να απολαύσει την  απόλυτη ηρεμία …