Η εικόνα των 135 ετών στο Κοιμητήριο Φραγκαβίλας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/01/2017

Στο Κοιμητήριο Φραγκαβίλλας υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδος. Στο ναό υπάρχει εικόνα της Αγίας Τριάδος που έχει αγιογραφηθεί στα 1882. Την εικόνα αυτή προσέφερε στον ναό ο τότε βουλευτής Ηλείας Αναγ. Δαλιάνης. Είναι εικόνα ηλικίας 135 ετών.

 

Ποιος ήταν ο Δαλιάνης

 

Ο Χρήστος-Αναγνώστης Δαλιάνης (1838-1901) ήταν Έλληνας πολιτικός που για 25 χρόνια διετέλεσε βουλευτής και δήμαρχος Αμαλιάδας. Για την κωμόπολη της Αμαλιάδας θεωρείται ο δημιουργός της κωμόπολης όπως την ξέρουμε σήμερα.

 

Ο Δαλιάνης εναλλασσόταν στη θέση του δημάρχου με αυτή του βουλευτή με το Τρικουπικό κόμμα την περίοδο 1875 – 1895. Ως Δήμαρχος Ήλιδας για να αυξήσει τον πληθυσμό των οικισμών Δερβητσελεπή και του Καλίτσα , που ήταν χωριά αραιοκατοικημένα, εφάρμοσε έναν αποδοτικό τρόπο για τη συγκέντρωση του πληθυσμού. Στους χωρικούς που έρχονταν στις δυο κωμοπόλεις παραχωρούσε δωρεάν οικόπεδο για κατοικία και γη για καλλιέργεια. Έτσι αποκτούσαν δική τους μερίδα και μ' αυτόν τον τρόπο έφερε καλό κόσμο-νοικοκυραίους από διάφορα μέρη που έδωσαν ζωή στον έρημο τόπο. Έπειτα οι δύο οικισμοί ενώθηκαν αποτελώντας την σημερινή Αμαλιάδα.

Πέτυχε μάλιστα να περάσει ο σιδηρόδρομος μέσα από την Αμαλιάδα , δίνοντάς της ένα σοβαρό πλεονέκτημα και μια μεγάλη δυναμική για τη μετέπειτα οικονομική της άνθηση.

 

Με την δημιουργία της κωμόπολης της Αμαλιάδας ο Δαλιάνης μετέφερε και την πρωτεύουσα του δήμου από την Γαστούνη στην Αμαλιάδα. Μάλιστα ήταν αυτός που δημιούργησε το σχέδιο πόλεως πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε η σημερινή κωμόπολη. Στις εκλογές του 1895 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί δήμαρχος, αυτή ήταν και η τελευταία ενασχόληση του με την πολιτική .