Νέα δικαίωση για τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/05/2012

Ένοχος κρίθηκε χθες ομόφωνα, από το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης και του επεβλήθη συνολική ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της χρήσης πλαστού εγγράφου τα οποία τέλεσε σε βάρος του Αρχιμ. Ιακώβου Γιοσάκη, μέσω της ειδησεογραφικής εκπομπής του "εκ-κεντρικό δελτίο" που παρουσίασε στις 14 Φεβρουαρίου 2005, από τον τηλεοπτικό σταθμό extra channel.

Κόλαφος για τον κατηγορούμενο δημοσιογράφο ήταν η πρόταση της Εισαγγελέως του Δικαστηρίου η οποία ζητώντας την ενοχή του εξαπέλυσε πυρά εναντίον του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τις ανωτέρω εκπομπές του αναφέροντας μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

«Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος που διερευνούσε δήθεν σκάνδαλα κληρικών και συντόνιζε στην ουσία τις τηλεοπτικές εκπομπές του, έθεσε στο στόχαστρο συγκεκριμένους Επισκόπους και Κληρικούς ευαγγελιζόμενος την κάθαρση στην Εκκλησία. Οι άνθρωποι αυτοί, ανήμποροι και αιφνιδιασμένοι, είχαν να αντιμετωπίσουν τον διασυρμό και την διαπόμπευση μέσω της δημοσιότητας. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» και προσέθεσε:

«Μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος, προέβη δολίως στη δημοσιοποίηση των συκοφαντικών ισχυρισμών του σε βάρος του Αρχιμανδρίτου Γιοσάκη, χωρίς καν να διατηρήσει οποιαδήποτε επιφύλαξη, ή να επιδείξει στο ελάχιστο την επιβαλλόμενη εξιδιασμένη επιμέλεια που απαιτείτο στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την εξακρίβωση της αναληθείας των ισχυρισμών του όταν μάλιστα, τα όσα ισχυρίστηκε σε βάρος του Κληρικού, είχαν ήδη κριθεί αμετακλήτως ως ψευδή από την δικαιοσύνη, γεγονός που ο ίδιος αναμφίβολα γνώριζε. Παρά ταύτα ο κατηγορούμενος διέδωσε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό αναληθή γεγονότα ως αληθινά, κάνοντας περαιτέρω και χρήση πλαστού εγγράφου, τελώντας σε πλήρη γνώση της πλαστότητας αυτού, με μόνο σκοπό να παραπλανήσει με την χρήση του άλλους, σχετικά με γεγονός που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες για τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη διασύροντας βάναυσα την τιμή και την υπόληψή του, χάριν της τηλεθέασης και ιδίου προσωπικού του οφέλους. Πρόκειται περί υποβαθμισμένων εκπομπών με απαξιωτικούς υποτίτλους και προσέγγιση των θιγέντων ζητημάτων χωρίς την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και δεν είναι τυχαίο, ότι ακριβώς λόγω της ποιότητος των εκπομπών αυτών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επελήφθη αυτεπαγγέλτως και επέβαλε διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμο 200.000 ευρώ, στον τηλεοπτικό σταθμό extra channel».

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, τον έκρινε ένοχο και του επέβαλλε την ανωτέρω ποινή. Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από μήνυση του Αρχιμ. Ιακώβου Γιοσάκη και όπως αποδεικνύεται, είναι ο μόνος Κληρικός από όλους εκείνους στους οποίους είχε αναφερθεί προσωπικά ο εν λόγω δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας το 2005 σειρά σκανδαλοθηρικών τηλεοπτικών εκπομπών με υποτιθέμενα σκάνδαλα Επισκόπων και Κληρικών της Εκκλησίας μας συνταράσσοντας την κοινή γνώμη, που είχε το θάρρος και την τόλμη να στραφεί εναντίον του Σπύρου Καρατζαφέρη.

Μετά την ποινική καταδίκη του δημοσιογράφου, αναμένεται και η έκδοση απόφασης από τα Αστικά Δικαστήρια για αποζημίωση του π. Ιακώβου Γιοσάκη, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από τις εν λόγω εκπομπές.