Ο Σύλλογος Αργείων «Ατρεύς» εόρτασε τον Άγιο Πέτρο Επίσκοπο Άργους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ε. Μπουγιώτης) Με ξεχωριστή λαμπρότητα, γιορτάστηκε τη Κυριακή 13 Μαϊου 2012, στον Ιερό Ναό της Χρυσοσπηλιώτισας σε έναν από τους πιο ιστορικούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ετήσια εορτή του Συλλόγου των εν Αθήναις Αργείων «ΑΤΡΕΥΣ», προς τιμή του φρουρού και προστάτου ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ.

 

Σε ένα κατάμεστο από Αργείους Ναό τελέστηκε θεία λειτουργία με αρτοκλασία, όπου παραβρέθηκε το Διοκητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «ΑΤΡΕΥΣ» με επί κεφαλής τον πρόσφατα εκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Ξηνταρόπουλο

Στη γιορτή παραβρέθηκε εκ μέρους του Διοκητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» το μέλος Δημήτρης Καρυάμης, ο οποίος και επιμελείται της συγκέντρωσης της εικονογραφίας του Αγίου Πέτρου, με σκοπό την έκδοση σχετικού Λευκώματος. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί και φωτογραφηθεί πάνω από 300 εικόνες εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Σημειώνουμε ότι ως πληροφορηθήκαμε από το Δημήτρη Καρυάμη, η εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, πουβ ρίσκεται στο Ναό σε επιβλητικό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, κατασκευάσθηκε το 1899 από τον ικανό Αγιογράφο Αντωνιάδη και επί της οποίας αναγράφεται

 

«Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Αργους-Κτήμα Αδελφότητος των εν ΑθήναιςΑ ργείων-Εζωγραφήθη δαπάνη αυτής επί προεδρίας Δημητρίου Καλιοντζή-Εν Αθήναις1899.»

 

Η εικόνα στην αρχή είχε τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης.

 

Στην εφημερίδα ΔΑΝΑΟΣ Τεύχος 63 της 15ης Μαϊου 1898 αναφέρεται ότι η εορτή της Αδελφότητος των εν Αθήναις Αργείων, γιορτάστηκε με εικόνα που μεταφέρθηκε από το Αργος, από τον επίτροπο του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο Εργοστασιάρχη.

 

Την ίδια εποχή «οι εν Πειραεί Αργείοι» οι οποίοι είχαν ξεχωριστό Σύλλογο εόρταζαν στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως, όπου παρίστατο και ο πρώην Δήμαρχος Πειραιώς Θ.Ρετσινάς ο οποίος ήταν Αργείος στη καταγωγή.

 

Τέλος εικόνα του Αγίου Πέτρου υπήρχε τη δεκαετία του ΄50 και στο Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Ρέντη, όπου και εορτάζετο από τους Αργείους του Πειραιά. Δεν εντοπίστηκαν παρά τις έρευνες οι εικόνες αυτές, όμως σε έναν από τους πιο ιστορικούς Ναούς του Πειραιά, στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, εντοπίστηκε επιβλητική τοιχογραφία του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, η οποία και προσετέθη στην έρευνα.