Ενθρόνιση Ηγουμένου Ι.Μ. Εορτακουστής – Αρτοκωστάς Κυνουρίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/05/2012

Μέσα  σε πανηγυρική και ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα τελέστηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2012,  η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της αδελφότητας της Ιεράς Ανδρώας Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Εορτακουστής ή Αρτοκωστάς Κυνουρίας, Αρχιμανδρίτου π. Σεραφείμ Στεργίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλέξανδρο.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ.κ. Τιμόθεος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ.κ. Πολύκαρπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστησαν επίσης Ηγούμενοι  Μοναστηριών και πλήθος Ἱερομονάχων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναζουσών από όλη τη χώρα, από το Άγιο Όρος και από την Κύπρο.

 

Ο νέος Ηγούμενος π. Σεραφείμ ήταν  αυτός που πριν λίγο χρόνο  με τη συνοδεία του άνοιξε και  πάλι τις πύλες της Ιεράς Μονής Αρτοκωστάς, μετά το φρικιαστικό έγκλημα και τον μαρτυρικό θάνατο των δυο τελευταίων Μοναχών, της Ηγουμένης Μακρίνας και της αδελφής της Μονής Μακαρίας, όταν λειτουργούσε ως γυναικεία Μονή.

Η νέα αδελφότητα είναι αυτή που ανέδειξε, επανέφερε και αναμόρφωσε το αρχαίο κάλος, καθιστώντας τη Μονή της Αρτοκωστάς φιλόξενο και απάνεμο λιμάνι των ψυχών, τόσο της Κυνουρίας, όσο και των όπου γης ευσεβών Χριστιανών.

Προηγήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας και των δυο παρισταμένων Αρχιερέων και εν συνεχεία η τελετή της Ενθρονίσεως. Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ενέδυσε τον νέο Ηγούμενο με τον Ιερό Μανδύα και του επέδωσε την ποιμαντορική Ράβδο.

Στο τέλος της Ακολουθίας, με πρώτο τον Επίσκοπό μας και εν συνεχεία και εκ του  πλήθους των Ιερωμένων, Μοναχών και Λαϊκών εκφωνήθηκε το «Άξιος».

Στους λόγους που εκφωνήθηκαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ευχήθηκε  καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ο νέος Ηγούμενος και η Αδελφότητα προκειμένου να ανασυγκροτηθεί το Μοναστήρι, τόνισε ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και ότι βιώνουμε δύσκολες μέρες, αλλά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος την ευλογία της Παναγίας μας  και τις άοκνες προσπάθειες τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως όσο και εκ της Αδελφότητας θα γίνουν πράξη οι στόχοι και θα οδεύσουμε από κοινού στον δρόμο που οδηγεί στον Πανάγαθο Θεό. Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην λαμπρή ιστορία της Μονής, μνημονεύοντας τους κτήτορες, τις ιστορικές περιπέτειες, τους διατελέσαντες Μοναχούς και Μοναχές και το ιστορικό της Ιεράς Εικόνας της Μονής Αρτοκωστάς.

Ο νέος Ηγούμενος δεν έκρυψε την συγκίνηση του όταν ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους Αρχιερείς, τους Μοναχούς της Αδελφότητας, τους λοιπούς κληρικούς και τον Λαό, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πνευματικό του Γέροντα π. Ιάκωβο Τσαλίκη. Τέλος παρακάλεσε τους οικείους και φίλους  του και όλους γενικά να προσεύχονται γι' αυτόν νυχθημερόν.

Ευχόμεθα να είναι ΑΞΙΟΣ ο νέος Ηγούμενος και με το καλό στον Παράδεισο. 

 

Η Ιερά Μονή Εορτακουστής ή Αρτοκωστάς

 

Ιστορικό και γραφικότατο Μοναστήρι, το αρχαιότερο μοναστικό κέντρο της Τσακωνιάς. Βρίσκεται στον Πάρνωνα, πάνω σε παρακαμπτήριο  δρόμο του οδικού άξονα  Αγίου Ανδρέα - Πραστού. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Το πρώτο όνομα της Μονής ήτο «Παναγία η Εορτακουστή», όμως από τους συνεχείς κατακτητάς εκ παραφθοράς ονομάστηκε Αρτοκωστά τον 16ο αιώνα. Περιβάλλεται από συνεχόμενα κτίσματα με χαγιάτια και πυργίσκους. Στο κέντρο βρίσκεται το Καθολικό, που είναι σταυροειδής Ναός με τρούλο.

Κοντά στο Μοναστήρι υπάρχουν τα ερείπια της Μονής Κάτω Παναγίας του 12ου αιώνα. Εδώ βρισκόταν η Εικόνα της Παναγίας Εορτακουστής, που είναι αφιέρωμα των Παλαιολόγων.  Η Εικόνα, που έχει αφιερώσεις του αυτοκράτορα Ιωάννη Η' Παλαιολόγου και του Ιωάννη Κατακουζηνού, είναι σήμερα στην Ιταλία. Τα ερείπια της παλιάς Μονής διακρίνονται από τον δρόμο, λίγο πριν από τη Μονή.

Η Μονή πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1826. Το Καθολικό ξανακτίστηκε το 1865. Λειτούργησε παλαιότερε ως ανδρώα Μονή, μετέπειτα ως γυναικεία και σήμερα πλέον λειτουργεί πάλι σαν ανδρώα Μονή.

 + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας