Εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα-Φωτογραφίες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/05/2012

Κείμενο - φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα Αττικής, σήμερα Κυριακή 13 Μαϊου 2012. Το απόγευμα του Σάββατο 12 Μαϊου, έγινε η κατάθεση των ιερών Λειψάνων  επί της Αγίας Τραπέζης, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων και στη συνέχεια, τελέστηκε  ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος κύριος Ειρηναίος ευχαρίστησε τον κύριο Νικόλαο για την ευγενή πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια του ιστορικού αυτού Ναού και τόνισε ότι όλοι εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε να εγκαινιάσουμε το Ναό του σώματός μας και να καλλιεργήσουμε τα χαρίσματα που λάβαμε από το Θεό, "ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν  Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν".

 

Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, οι ακολουθίες του Όρθρου όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χονγκ Κόνγκκ. Νεκτάριοςκαι ακολούθησε η Τελετή των Εγκαινίων από τονΜητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο ενώ της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών που συμμετείχε με ευλάβεια στις ακολουθίες

 

Προηγήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Βλασίου, των αναιρεθέντων πατέρων της Μονής Χοζιβά, των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης και τμήμα από το Γολγοθά γύρω από το Προσκύνημα και ακολούθησε η τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων στον «βυθό» της Αγίας Τραπέζης.

Κεντρικό σημείο της τελετουργικής αναφοράς ήταν η Αγία Τράπεζα, στην πλάκα της οποίας ο Μητροπολίτης Νικόλαος εναπέθεσε τα μαρτυρικά λείψανα, σε ειδικά χαραγμένη υποδοχή και στη συνέχεια εσφράγισε την κρύπτη της Αγίας Τραπέζης με αγνό κερί λιωμένο. Έπειτα έπλυνε όλη η Αγία Τράπεζα και αμέσως έντυσε με το ειδικό κάλυμμα που ονομάζεται κατασάρκιο.


Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία του υπέργηρου Μητροπολίτου πρώην Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Αγαθονίκου στο ιερό, παρακολουθώντας τα εγκαίνια.

Στα αναλόγια έψαλλαν με βυζαντινό ύφος οι ιεροψάλτες Καθ. Αθ. Βουρλής και Π. Μπράτης.