Εγκαίνια Ιερού Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού Σπάτων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/05/2012

Λαμπρή ημέρα η ερχόμενη Κυριακή για την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής: στις 13 Μαΐου, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, θα γίνουν τα εγκαίνια του Τρισυπόστατου Ιερού Ναού Αναστάσεως του Χριστού, με αφορμή τη δεύτερη ετήσια πανήγυρή του, την εορτή της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Ισαποστόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Σπάτα, στο χώρο όπου σήμερα έχει ανεγερθεί ο Ιερός Ναός, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για εμφάνιση του Ιησού Χριστού. 

Το πρόγραμμα των Εγκαινίων έχει ως ακολούθως:

Σάββατο 12 Μαΐου

7.00 π.μ: Ορθος και Θεία Λειτουργία 6.30 μμ: Προσέλευσις Σεβ. Μητροπολιτών και εναπόθεσις Αγίων Λειψάνων. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.

Κυριακή 13 Μαΐου

6.30 π.μ: Ορθρος εορτής-Ακολουθία Εγκαινίων υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Αρχιερατικό συλλεiτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολiτου Μαυροβουνiου και Παραθαλασσiας κ. Αμφιλοχiου.

6.30 μ.μ: Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός, λιτάνευση ιερής εικόνας και Παράκληση της εορταζομένης Αγίας, μετά θείου κηρύγματος.

Για την Διοικητική και Διαχειριστική Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος.

 

Το ιστορικό

 

Το έτος 1932 στο σπίτι της Ελένης Δανιηλίδου, η οποία αργότερα έμεινε γνωστή ως ‘η ευσεβής Ελένη από τα Σπάτα’, προσφυγικής καταγωγής, μητέρας 11 παιδιών, εμφανίστηκε επανειλημμένως ο ίδιος ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός (ἐν ἑτέρᾳ Μορφῇ), ο Οποίος, μεταξύ των άλλων, την προέτρεψε στο κτίσιμο του Ιερού Ναού της Αναστάσεώς Του, γνωστού σήμερα ως ‘Ο Χριστός στα Σπάτα’.

Οι εμφανίσεις Του γίνονταν συνήθως ως γέροντα Μοναχού, ο οποίος της ζητούσε να απευθυνθεί στους συγχωριανούς της για την ανέγερση Ιερού Ναού Του.

Σε μια από τις συχνές εμφανίσεις Του, ο Μοναχός αποκάλυψε τον τόπο που έπρεπε να σκάψουν για να βρουν μια μεγάλη πέτρα, (έδειχνε μια πέτρα αρκετά μεγάλη, η οποία ήταν χωμένη και φαινότανε λίγο και συχνά οι περίοικοι έβλεπαν έναν Μοναχό να κάθεται εκεί)  σε μέρος έξω από το σπίτι που κατοικούσε, σε ιδιοκτησία του Ηλία Παπακωνσταντινου, δίπλα ακριβώς από τον φούρνο της οικογένειας του, στο οποίο εμφανιζόταν συχνά ένα φως. Επίσης της είπε «να βγάλουν τον λίθον αυτόν τον οποίο αφού σχίσουν (για να γίνει επίπεδος και να μπορούν να γραφούν γράμματα) να γράψουν σε σχήμα κύκλου επί του λίθου τις λέξεις: Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, να σκαλίσουν έναν σταυρό εις το μέσον, και να τοποθετήσουν τον λίθο αυτόν στην δεξιά πλευρά της εισόδου της εκκλησίας που πρέπει να κτιστεί εξάπαντος εις το οικόπεδον αυτό».

Πράγματι σύμφωνα με την υπόδειξη του Κυρίου έσχισαν και χάραξαν στην πέτρα που βρήκαν τις λέξεις: «ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥ» στο επάνω μέρος ενός Σταυρού και στο κάτω μέρος τοποθέτησαν την αγιογραφία του προσώπου του Χριστού (Ιερόν Μανδήλιον), όπως μέχρι και σήμερα υπάρχει.(φωτογραφία)

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησαν την ανέγερση του Ναού. Δωρητής του κυρίως οικοπέδου του Ιερού Ναού Αναστάσεως Χριστού είναι ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου. Επίσης οικόπεδο 300 m2περίπου, δώρισε ο Βασίλειος Σ. Σιδέρης, με την σύζυγό του Μαρία προς ανέγερση κελιών και διαφόρων άλλων χρήσιμων κτιρίων μετά δεξαμενής ύδατος.

Η Επιτροπή Ανεγέρσεως απετελέσθη εκ του Ιερέως π. Αριστείδου Μπασιακου και των Γεωργίου Ι. Παπακωνσταντινου, Νικολάου Βροντου, Γεωργίου Γιωργα, Βασιλείου Σ. Σιδερη

Η τελετή της Θεμελιώσεως έγινε το έτος 1934.

Με την δωρεάν εργασία των κατοίκων και την προσφορά πολλών από όλη την Αττική που άκουγαν για το θαύμα των εμφανίσεων του Κυρίου, εντός επτά μόλις μηνών ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Ναού.

Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν στις 25-3-1935 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Βασίλειο.

Ο Ναός αποφασίσθηκε να ονομασθεί Αναστάσεως Χριστού και Αναλήψεως, όμως τελικά έγινε Τρισυπόστατος και περιελήφθη σ’ αυτόν και η Αγία Φωτεινή.