Συνέντευξη στην ιστοσελίδα www. metrogreece.gr
Η εκπαίδευση είναι το μυστικό. Αυτό δηλώνει στην metrogreece o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή την βράβευση που έγινε σε Ρομά σε ειδική εκδήλωση στον Βόλο (4/5/2012) και σε συνεργασία με τον πρόγραμμα "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά" του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Μητροπολίτης δηλώνει ακόμα πως η εκκλησία και η κοινωνία δεν είναι διαφορετικά μεγέθη, ενώ εξαίρει την δουλειά του Πανεπιστημίου , καθώς όπως δηλώνει το Πανεπιστήμιο είναι ένας ιστορικός πνευματικός οργανισμός, αναγνωρισμένου κύρους και είναι ευτυχές το γεγονός ότι ανοίγεται σε τέτοιες δράσεις προς την κοινότητα των ΡΟΜΑ.
Τέλος δηλώνει πως η εκκλησία είναι πρόθυμη να προσφέρει την συνεργασία και την εμπειρία της σε υπεύθυνα πρόσωπα και φορείς, που θα αποφασίσουν να δράσουν υπέρ των εμπερίστατων κοινωνικών ομάδων και προσθέτει πως είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Έργο "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά"
Σεβασμιώτατε, με αφορμή την βράβευση των Ρομά που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, θα λέγατε ότι η Εκκλησία είναι κοντά στην ιδιαίτερη αυτή κοινωνική ομάδα της πατρίδας μας; Έχουν γίνει παρόμοιες ενέργειες;
"Η Εκκλησία μας ενεργεί και μεριμνά για κάθε κοινωνική ομάδα στον τόπο μας που έχει ανάγκη της στήριξης και της φροντίδας της, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων κοινωνιολογικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την κάθε μία. Όσον αφορά στους ΡΟΜΑ, η διαπίστωσή μας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ότι βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και λόγω του ιδιαίτερου τρόπου της ζωής τους, αλλά και εξαιτίας της προκατάληψης που τους περιβάλει. Για εμάς, όμως, θεωρούνται και είναι παιδιά μας, τέκνα της Εκκλησίας, η οποία οφείλει να στρέψει πάνω τους το ενδιαφέρον της και να συμβάλει, αφενός μεν στην άρση των προκαταλήψεων και αφετέρου στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό ορίσαμε υπεύθυνο κληρικό, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, επισκέπτεται τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ και εντοπίζει βασικά προβλήματα και ανάγκες που επείγουν, φροντίζοντας για την θεραπεία τους. Το κυριότερο, όμως, είναι η μέριμνά μας για τα παιδιά των ΡΟΜΑ, τα οποία ζουν σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Η αλλαγή του τρόπου ζωής αυτών των παιδιών θα συμβάλει στην ανατροπή των συνθηκών που χαρακτηρίζουν, έως σήμερα, τη φυλή τους και στην καλύτερη δυνατή κοινωνικοποίησή τους. Γι’ αυτό συστήσαμε έναν αθλητικό σύλλογο, που ονομάσαμε «Δημητριάς» και μια ποδοσφαιρική ομάδα, που στελεχώνεται κυρίως απ’ αυτά τα παιδιά και συμμετέχει στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Μαγνησίας. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος φορέας του τόπου ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά τα παιδιά, τους έδωσε τη δυνατότητα να οργανωθούν, να αθληθούν, να επιδείξουν τα ταλέντα τους, να συνεργαστούν και να χαρούν. Πιστέψτε με, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και η ευγνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων προς την Τοπική Εκκλησία πηγαία και ειλικρινής.
Παράλληλα, λειτουργήσαμε και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά γυμνασίου των ΡΟΜΑ στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Μητροπόλεώς μας"
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσωπικά ο επιστημονικός υπεύθυνος, ο καθηγητής κ. Μάρκου, επιδιώκουν την συνεργασία με την Εκκλησία και την θεωρούν πολύτιμη. Η βούληση της Εκκλησίας ποια είναι;
"Η Εκκλησία μας ανέκαθεν ήταν πρόθυμη να προσφέρει την συνεργασία και την εμπειρία της σε υπεύθυνα πρόσωπα και φορείς, που θα αποφασίσουν να δράσουν υπέρ των εμπερίστατων κοινωνικών ομάδων. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναζητήσει, καταρχήν, τη συνεργασία των αρμοδίων Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα, που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στη διακονία ανάλογων κοινωνικών ομάδων. Εμείς, εδώ στο Βόλο, έχουμε αναπτύξει τέτοια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο λειτουργήσαμε πρόγραμμα αλφαβητισμού ενηλίκων ΡΟΜΑ και μάλιστα, επιδώσαμε και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις σπουδών. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος συνεργασίας, την οποία θέλουμε και επιδιώκουμε"
Πιστεύετε πως η ένταξη των ΡΟΜΑ θα βοηθήσει γενικότερα την κοινωνία;
"Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Καταρχήν, θα συμβάλει στην άρση των προκαταλήψεων, εκατέρωθεν, στην γνωριμία με την ζωή και την παράδοσή τους και, τελικά, στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Παράλληλα, θα βοηθήσει και τους ίδιους να νιώσουν ότι δεν είναι, πλέον στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και ότι μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες, υπεύθυνοι, εφόσον αποφασίσουν να προσαρμοστούν στο πλαίσιο και στους όρους που προβλέπει η οργανωμένη Πολιτεία και οι νόμοι του Κράτους"
Θεωρείτε το έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών σημαντικό σ’ αυτόν το τομέα;
"Αναμφισβήτητα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας ιστορικός πνευματικός οργανισμός, αναγνωρισμένου κύρους και είναι ευτυχές το γεγονός ότι ανοίγεται σε τέτοιες δράσεις προς την κοινότητα των ΡΟΜΑ. Πιστεύω, επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες του στον τομέα αυτό θα παρακινήσουν και το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία μας γενικότερα, να σκύψει με το απαιτούμενο ενδιαφέρον πάνω τους, φροντίζοντας για την εκπαίδευση των νέων ΡΟΜΑ, γεγονός που θα αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο της ζωής τους και αντίληψης της θέσης που μπορεί και πρέπει να έχουν μέσα στην Ελληνική κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι το μυστικό. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος"
Το έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσιο σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύετε στην συνεργασία Εκκλησίας και κοινωνίας, ιδιαίτερα τις δύσκολες αυτές στιγμές που ζει η πατρίδα μας;
"Εκκλησία και κοινωνία δεν είναι διαφορετικά μεγέθη. Η ίδια η κοινωνία είναι το Σώμα της Εκκλησίας, ενώ η Εκκλησία υπάρχει και εργάζεται για την διακονία του Σώματος αυτού σε όλα τα επίπεδα, πνευματικό και υλικοβιοτικό. Το να εργαζόμαστε, λοιπόν, για το καλό του λαού μας, που συναποτελεί την Εκκλησία, ως κοινωνία πολιτών – πιστών, είναι αυτονόητο.
Βέβαια, υπάρχουν αγκυλώσεις και αντιλήψεις που, κάποιες φορές, εγείρονται κατά της Εκκλησίας, με σκοπό τον περιορισμό της σε συγκεκριμένους τομείς εργασίας και παρουσίας στον κόσμο. Εμείς διαφωνούμε με την αντίληψη αυτή. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει χώρος κοινωνικός, ζήτημα και πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, στον οποίο η Εκκλησία να μην έχει όχι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση παρέμβασης και προσφοράς. Η λογική αυτή είναι συνυφασμένη με την παράδοση και την αποστολή της και θα εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο αυτό είτε αρέσει, είτε όχι. Άλλωστε πώς να αρνηθούμε να σταθούμε δίπλα σε ένα λαό που είναι απογοητευμένος από όλους και ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και παρηγοριάς βλέπει την Εκκλησία του; Ήμασταν. είμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ γι’ αυτόν τον λαό"