Συνέντευξη του Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου στην εφημερίδα «Δημοκρατία»

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/04/2012

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής 29ης Απριλίου 2012

 

1. Είστε Μητροπολίτης σε μιά θεωρητικά πλούσια περιοχή. Πώς βιώνει το ποίμνιό σας την κρίση; 

Σωστά είπατε, ότι είμαι Επίσκοπος σε μιά «θεωρητικά πλούσια περιοχή». Ἡ πλειονότητα, όμως της Μητροπολιτικής επαρχίας μου, η οποία περιλαμβάνει πέντε Δήμους, με το προηγούμενο διοικητικό σύστημα, αποτελείται από οικογένειες βιοπαλαιστών, ανθρώπους του μεροκάματου και συνταξιούχους, πολίτες μεσαίας οικονομικής τάξεως και ίσως πολύ πιό κάτω. Το ποίμνιο μου, ασφαλώς βιώνει την κρίση, γιατί μετέχει της κρίσης, άθελά του και αναίτια, γι’ αυτό καθημερινώς στο Γραφείο μου, αλλά και στις Ενορίες μας, έρχονται δεκάδες εμπερίστατοι αδελφοί, πάσης ηλικίας για να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να τους προσφέρουμε .

 

2. Υπάρχουν ακραία φαινόμενα φτώχειας στήν περιοχή σας; 

Ασφαλώς υπάρχουν. Όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών κάνουν εξώσεις, διότι και αυτοί έχουν δίκηο, αφού πρέπει να ζήσουν από το ενοίκιον,  όταν κόβει η Δ.Ε.Η. το φώς και η Ε.Υ.Δ.Α.Π. την παροχή νερού, όταν απολύωνται υπάλληλοι από Δημόσιες Υπηρεσίες και Ιδιωτικές Εταιρίες, για να πάρουν -και αν πάρουν-  από τον Ο.Α.Ε.Δ. ψίχουλα για ένα ορισμένο διάστημα, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτωνται, όταν η φορολογία ημέρα με την ημέρα αυξάνεται, όταν νομιμοποιούνται τα χαράτσια, τι άλλο να πούμε για τα ακραία φαινόμενα φτώχειας; Ασφαλώς και υπάρχουν.

 

 

3.  Πως βοηθάτε στην ανακούφιση των προβλημάτων;

 

Ποικιλοτρόπως, όσο μπορούμε, για να καλύψουμε όλο το φάσμα των αιτημάτων και του πόνου. Το Γενικό Φιλοπτωχον Ταμείο,  το Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας «Φωληά Ελπίδος», αλλά και οι είκοσι Ενορίες της Μητροπόλεως, καθημερινά διεκπεραιώνουν, δεκάδες θέματα και προβλήματα. Ενοριακά σισίτια, Τράπεζες τροφίμων, βοήθεια με ένδυση και υπόδυση, χορήγηση φαρμάκων, κάποιες φορές εξοφλήσεις ενοικίων και λογαριασμών, τακτικά και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, καθώς και οι φοιτητικές υποτροφίες, είναι στο καθημερινό πρόγραμμα συμπαράστασης των αδελφών μας.

 

 

4. Αρκεί η βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία για την ανακούφιση του πόνου που υπάρχει στη χώρα;

 

Κατ΄ αρχήν πρέπει να τονίσουμε, ότι η επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης του λαού, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους και της εκάστοτε Κοινωνικής πολιτικής, που εφαρμόζεται.

Το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι  πνευματικό. Η Εκκλησία βοηθητικά συμμετέχει στην ανακούφιση των καθημερινων υλικών αναγκών των ανθρώπων, μέσα στά πλαίσια της ποιμαντικής ευθύνης της, για τη φροντίδα και τη θεραπεία του προσώπου, ως ψυχοσωματικής οντότητας.  Ποιός άλλος, μη Κρατικός Οργανισμός, διαθέτει τόσα ευαγή Ιδρύματα καί σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας; Η Εκκλησία εφαρμόζοντας την Αρχή της συναλληλίας, προσφέρει με τις μικρές της δυνατότητες, ό,τι περισσότερο μπορεί. Αν λάβει κανείς υπόψιν του, ότι οι ανάγκες διογκώνονται καθημερινά, τότε με βεβαιότητα λέμε, πως η προσφερόμενη βοήθεια δεν επαρκεί.

 

 

 

5.  Η Εκκλησία συνολικά μπορεί να κάνει περισσότερα, για να προσφέρει; Και αν ναι, τί;

 

Η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα, άν η Πολιτεία αποδεσμεύσει το 90% ,του υπολοίπου 4% της ακίνητης περιουσίας της. Το 96% της αρχικής περιουσίας της Εκκλησίας, έχει παραχωρηθεί στην Πολιτεία σε παλαιότερες συγκυρίες. Με την αποδέσμευση, θα αυξηθούν κάθε είδους παροχές, που σήμερα δίδονται στους ενδεείς και εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

 

 

6. Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έχετε συζητήσει θέμα πιθανής διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών; Φημολογείται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, στα μέτρα που θα ληφθούν τον Ιούνιο. Πως θα αντιδράσετε;

 

Απλώς πληροφοριακά – ενημερωτικά ετέθη το θέμα, χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο. Εάν οι πληροφορίες είναι επίσημες και έγκυρες, θα τοποθετηθεί  η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, για το πώς θα ανατιδράσει και για τις ενέργειες που θα ακολουθήσει.

 

 

7.  Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, σας επισκέπτονται πολιτικοί για να ζητήσουν την βοήθεια σας;

 

Σε κάθε εκλογική περίοδο, με επισκέπτονται πολιτικοί, όλων των παρατάξεων, για να ζητήσουν την βοήθεια μου και την ευχή μου. Βέβαια, μόνο τότε με θυμούνται. Τους δέχομαι, τους ακούω, συνομιλώ μαζί τους. Αλλά η απάντησις είναι μία και μοναδική: "Να προσευχηθούμε, νά φωτισθούν όλοι οι ψηφοφόροι, ώστε να εκλεγούν οι καλλίτεροι, για το συμφέρον του λαού".

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω στην εφημερίδα σας, μερικά απ΄αυτά που είπα στο κήρυγμά μου, την περασμένη Κυριακή, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό, ανήμερα της Κυριακής του Θωμά, όπου οι Πόντιοι εόρταζαν το Ταφικό Έθιμο "Πανοΰρ". "Ο Θεός να σας φωτίσει στις 6 Μαΐου, να μην ψηφίσετε τους απατεώνες, τους κλέφτες και τους διώκτες της Εκκλησίας. Να μην ψηφίσετε αυτούς που μας οδήγησαν στο χάος, αυτούς που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, αυτούς που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας. Σας ικετεύω, να μην ψηφίσετε αυτούς που ενσυνείδητα μας κορόϊδεψαν, αυτούς που μας καταλήστευσαν. ... Η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά με όλη την αγάπη που σας έχω, σας τονίζω και πάλι: προσέξτε ποιους θα ψηφίσετε.  Θυμηθείτε ότι τα τελευταία χρόνια, 2-3  οικογένειες εναλλάσσονται στην εξουσία. Φτάνει πια. ... Το Ελληνικό κατοικείται στην πλειοψηφία του από Ποντίους, που έχουν το Χριστό στη ψυχή τους, που ξεριζώθηκαν και έφεραν στην Ελλάδα τις παραδόσεις τους και την ακλόνητη πίστη τους στο Χριστό. Σήμερα, θέλουν και πάλι να σας ξεριζώσουν από εδώ, γιατί σχεδιάζουν να κάνουν "μπίζνες" στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.  Όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε.  Ο χώρος του αεροδρομίου πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου, όπως μας έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς οι ίδιοι οι πολιτικοί. Δεν μπορεί να μας υπόσχονται άλλα τη μία μέρα και άλλα την άλλη."

 

 

8. Ποιες ευθύνες νομίζετε έχει ο πολιτικός κόσμος, για την σημερινή κρίση;

 

Ο πολιτικός κόσμος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι υπεύθυνος,  για την σημερινή κρίση, για τα όσα γίνονται στην κοινωνία μας. Έχει την κύρια ευθύνη και για την βελτίωση της καταστάσεως.

 

 

9. Συμμερίζεστε την οργή του λαού;

 

Συμμερίζομαι απόλυτα τις αντιδράσεις του λαού.  Δεν συμφωνώ όμως με ακρότητες και ανεπίτρεπτες εκδηλώσεις βίας και καταστροφής, πολύ δε περισσότερο με τις αυτοχειρίες.

 

 

10.  Θα θέλατε η Εκκλησία να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κοινωνικά και εθνικά θέματα;

 

Δίχως νά καθορίζει την Κρατική Πρόνοια ή την εξωτερική Πολιτική, φρονώ ότι είναι καθήκον της Εκκλησίας να παρεμβαίνει σε θέματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία, σαφώς δε, οφείλει να λαμβάνει θέση στα εθνικά θέματα.  Η φωνή Της να είναι πιό ισχυρή και συγχρόνως κόσμια.

 

 

11.  Σας χαρακτηρίζουν ως δυναμικό και απρόβλεπτο Μητροπολίτη. Πρόσφατα δεν διστάσατε να διαπληκτιστείτε δημόσια με άλλον Ιεράρχη στη διάρκεια εκδήλωσης. Ο αυθορμητισμός είναι προσόν ή ελάττωμα για έναν Δεσπότη;

 

Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό, ότι είμαι απρόβλεπτος. Ο αυθορμητισμός είναι προσόν και όχι ελάττωμα, για οποιονδήποτε, όταν μάλιστα είναι αγνός, ανιδιοτελής και διεκδικεί το δίκαιον. Πόσο μάλλον, όταν θίγονται Ιεροί Θεσμοί.

 

 

12. Γράφτηκε ότι το νέο νεκροταφείο της Γλυφάδας που χτίσατε είναι αυθαίρετο. Ποιά η δική σας θέση και πως θα αντιδράσετε από εδώ και πέρα;

 

Το Κοιμητήριο Γλυφάδας, μέγιστο πρόβλημα, χρονίζει πλέον των 30 ετών. Στην δεκαετή διακονία μου, ως Μητροπολίτης Γλυφάδας το ζω από κοντά. Η Πολιτεία σ’ όλα αυτά τα χρόνια αδιαφόρησε και αδιαφορεί παντελώς. Μόνον υποσχέσεις, πρόχειρες και ανεφάρμοστες.  Η  Γλυφάδα έχει πλέον των 120.000 κατοίκων και το παρόν παλαιόν Κοιμητήριον διαθέτει λιγότερους από 1.000 τάφους. Έχει κορεσθεί από χρόνια. Εγώ δεν έχτισα το Νέο Κοιμητήριον. Είναι φροντίδα του Δήμου. Εκλήθηκα να τελέσω τις ταφές των αδελφών μας, καθήκον κάθε κληρικού και μαζί με συνεργάτες μου ετελέσαμε την ακολουθία της ταφής. Οι νεκροί ήσαν πολλές μέρες στό ψυγείο. Ζήτησα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και αρνήθηκε. Με παρέπεμπε σε συνεργάτες του, οι οποίοι ασυστόλως με ενέπαιξαν, οπότε αναγκάστηκα να αποστείλω έγγραφον στον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου, και δεν καταδέχτηκε να απαντήσει δυό λέξεις. Γιατί να περιφρονείται ο λαός του Θεού και μάλιστα μέσῳ του Τοπικού Επισκόπου; Γιατί η Πολιτεία δεν δίδει υπεύθυνη και αποτελεσματική λύση; Γράφτηκε πολύ φιλολογία γύρω από το θέμα αυτό. Έχει ρίζες πολιτικές, διεκδικήσεις και συμφέροντα. Θα αντιδρώ μέχρι να βρεθεί λύσις. Ό,τι με φωτίσει ο Θεός.

 

 

13.  Αφιερώσατε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας κοντά στούς φυλακισμένους. Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία;

 

Γύρω στα 28 χρόνια διακόνησα εθελοντικά τους φυλακισμένους. Διδάχτηκα πάρα πολλά και δοξάζω τον Θεό για την διακονία αυτή. Θεωρούσα και θεωρώ τον χώρο των φυλακών, ως το καλλίτερο Πανεπιστήμιο, με όλους τους κλάδους. Έζησα από κοντά τον πόνο, την φτώχεια, τη μοναξιά και την περιφρόνηση των κρατουμένων.  Και ενίοτε, την αδικία.

 

 

14. Θα επισκεπτόσασταν ακόμα και τον Άκη Τσοχατζόπουλο στον Κορυδαλλό, αν σας το ζητούσε;

 

Αν το ζητούσε ο κ. Τσοχατζόπουλος θα τον επισκεπτόμουν. Βεβαίως, αν ακόμη διακονούσα τους φυλακισμένους από την παλαιότερη θέση μου, θα τον επισκεπτόμουνα έστω και εάν δεν το ζητούσε. Ο κάθε κρατούμενος είναι εικόνα Θεού.

 

 

15. Συνδεθήκατε στενά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Σας λείπει;

 

Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, εγνώρισα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Συνδέθηκα περισσότερο πνευματικά, ως κληρικός.  Όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, ανταλλάσαμε αλληλογραφία, για θέματα κρατουμένων και του Σωφρονιστικού Κώδικος. Με πρότεινε, ως Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων - Πετράκη και στη συνέχεια με εχειροτόνησε  Επίσκοπο της νεοϊδρυθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας. Μου συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως. Του οφείλω παντοτινή ευγνωμοσύνη. Τον θεωρώ ευεργέτη μου. Τον μνημονεύω αδιαλείπτως. Ασφαλώς μου λείπει. Ήταν χαρισματούχος και πολυτάλαντος.

 

†  Ὁ  Γλυφάδας, Ἑλληνικοῦ, Βούλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης

 

Π Α Υ Λ Ο Σ   ὁ  Α΄