Σύναξη Κατηχητών Ι.Μ.Γλυφάδας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/10/2016
Την  Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 6.15 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίoυ Νικολάου Γλυφάδας, τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού από τον Εφημέριο του Ναού π. Ανδρέα Λάμπρου και τη συμμετοχή Κληρικών και Λαϊκών, Στελεχών στη Διακονία της Κατήχησης στην Ιερά Μητρόπολή.
 
 
  Μετά το τέλος του Εσπερινού, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη 1η Σύναξη των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. , με την παρουσία του Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, του Πρωτοσυγγέλου Αρχιμανδρίτου π. Αλεξίου Ψωΐνου,  των μελών της Επιτροπής Νεότητος, όλων των Ιερέων Νεότητος των Ενοριών και των Κατηχητών και  Κατηχητριών.
 
 
   Μετά την προσευχή  ο π. Αντώνιος Χρήστου, Εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και Γραμματεύς του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, ενημέρωσε για το πρόγραμμα της εκδηλώσεως και έκανε  παρουσίαση σε διαφάνιες (Power Point) των Εργασιών και των Πορισμάτων του  Πανελλήνιου Συνεδρίου  Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών (ολόκληρη η ομιλίαεδώ),  που διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, της Ιεράς Νήσου Τήνου,  στην Ι. Μ. Σύρου, στις 29-31 Αυγούστου 2016.
 
 
 Το Συνέδριο είχε γενικό θέμα:  « Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ως εργαλεία  Κατήχησης».  Μετά την ενημέρωση του π. Αντωνίου ακολούθησαν ερωτήσεις και διευκρινιστικές απαντήσεις από τον ομιλητή.
    Ακολούθως, έλαβε το λόγο πάλι ο π. Αντώνιος ο οποίος αναφέρθηκε και παρουσίασε σύντομα το φετινό Κατηχητικό εποπτικό υλικό (μαθήματα με ενσωματωμένες εικόνες και ταινίες για τα φετινά μαθήματα σε μορφή DVD) που ετοίμασε και φέτος το Γραφείο Νεότητος.
 
 
   Στη συνέχεια έλαβε το λόγο  ο Πρωτοσύγγελος π. Αλέξιος και ομίλησε για την δύσκολη αποστολή των Κατηχητών σε ένα πρωταρχικό έργο που τους παραχωρήθηκε, ενώ θα έπρεπε υπό ιδανικές συνθήκες να ασχολούνται αποκλειστικά οι ίδιοι οι Κληρικοί. Ο π. Αλέξιος αναφέρθηκε στη σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας μας, τις εκκλησιαστικές και πολιτικές δομές και στα ερεθίσματα που έχουν τα ίδια τα παιδιά στις μέρες μας και μέσα από αυτές τις πραγματικότητες πρέπει να βρουν κοινή συνισταμένη οι Κληρικοί και οι Κατηχητές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το μάθημα των θρησκευτικών και για τις τελευταίες επαφές εκκλησίας και πολιτείας για το θέμα και για την Σύνοδο της Κρήτης που αν θα είναι Αγία και Μεγάλη θα το δείξουν οι θεολογικές ζυμώσεις και αν το έργο και οι αποφάσεις της θα παραμείνει στη ζωή της Εκκλησίας. Εμείς να μην έχουμε ιδιαίτερη αγωνία και ταραχή για το θέμα, αλλά να διδασκόμαστε από την σημερινή μνήμη της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και για το πόσο χρόνος χρειάστηκε για να γίνει καθολικά δεκτή από όλους. Ο Θεός είναι αυτός που μιλάει και βάζει την σφραγίδα του στη ζωή της Εκκλησίας.
 
 
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Κατηχητές και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος με βάση και αφορμή αυτά που ακούστηκαν και ειπώθηκαν, έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις και το πνεύμα της Ορθόδοξης παραδόσεως, εκκλησιολογίας και Θεολογίας. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε σε θέματα που απασχόλησαν την τελευταία Ιεραρχία και ιδιαίτερα στο θέμα των θρησκευτικών.  Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους,  καλή δύναμη και καρποφόρα κατηχητική χρονιά, με φωτισμό και πολύ μελέτη και προσοχή. 
 
 
    Στο τέλος ο Ποιμενάρχης μας επέδωσε τους διορισμούς των Κατηχητών-τριών μαζί με ένα φάκελο με το Κατηχητικό Υλικό, τα έντυπα σε φωτοτυπίες που μας δώσανε στο Συνέδριο της Τήνου και το καινούριο βιβλίο της Ιεράς Μητροπόλεως με τίτλο : «Πως πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται στον οίκο του Κυρίου», του Αγίου Αναστασίου Συναΐτου, μετάφραση του κ. Γεωργίου Μαυρομάτη.
 
 
                                                    Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως