"Δεν φταίει η Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/09/2016
Στην Ι.Μ. Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας βρέθηκε το διήμερο 17 και 18 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
 
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε ομιλία στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως στην Κάλυμνο με θέμα: «Ιερωσύνη» και παράλληλα σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις με την προσευχή στα σχολεία και το μάθημα των Θρησκευτικών.
 
''Το σύστημα είναι ένα σύστημα αθεΐας στο οποίο όμως, όπως βλέπετε, σαν Εκκλησία δεν αντιδράσαμε και αυτό είναι το χειρότερο. Το πρόβλημα δεν είναι η πολιτεία, το πρόβλημα είναι η εκκλησία, η οποία δεν είναι να αντιδράσει με ρόπαλα, αλλά με άδειασμα.''
 
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τη Σύνοδο και κανένα δημόσιο εκκλησιαστικό μέσο, αλλά καταθέτει τον λογισμό του απλά και συνοπτικά.
 
''Θα έπρεπε να μην τολμήσουν να το κάνουν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να πούμε που φταίμε. Φταίμε ότι ήδη ήταν γελοιοποιημένη η προσευχή, ήδη δεν ήταν καλό το μάθημα των θρησκευτικών και τόσα χρόνια δεν βγήκαμε με αντιπρόταση'' τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.
 
Επίσης ο κ. Νικόλαος υπογράμμισε: ''Η προσευχή στα σχολεία δεν πρέπει να αντικατασταθεί, πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό δεν το κάναμε ως Εκκλησία, δεν το καλλιεργήσαμε. Έστω τώρα να μιλήσουμε γιατί το θέλουμε, όχι ως προνόμιο, όχι ως δικαίωμα αλλά ως ανάγκη του λαού μας. Για το λαό όχι για εμάς''