"Να σταυρώσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/09/2016

Εις τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, ιερούργησε την 18η Σεπτεμβρίου ε.έ., Κυριακή μετά την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, μεταξύ των οποίων είχε και πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στο θεόπνευστο σημείο της σημερινής ακουσθήσας Αποστολικής Περικοπής, «Χριστῷ συνεσταύρωμαι • ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός» (Γαλ. β΄ 19-20), υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει συνεχώς να ζούμε το περιεχόμενο αυτό του χωρίου, το οποίο εκτός του ότι αποτελεί μία έκφραση του βιώματος και μίας άγιοπνευματικής εμπειρίας του Αποστόλου Παύλου, αποτελεί και το μεγάλο μήνυμα για την ζωή του καθενός μας.

Αν θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε το μεγαλείο της Πίστεως και την Ευλογία του Θεού και ταυτόχρονα το μεγαλείο εκείνο της υπερβάσεως από την φθορά του κόσμου αυτού, θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα πάθη που μας νεκρώνουν και μας αλλοτριώνουν, αρκεί να το ζητήσουμε πραγματικά και να κατανοήσουμε το μεγάλο Μυστήριο του Σταυρού.

Ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι μόνο, το μέσο εκείνο που μαρτύρησε ο Κύριος, αλλά είναι Εκείνος που Υψούτε και Αγιάζετε όλος ο κόσμος, επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, και είναι και Εκείνος που προβάλει πάντοτε, ως το Σύμβολο της Θυσίας, της Νίκης και του Θριάμβου, τα οποία και έχουν άμεση σχέση με την ζωή του καθενός και τις κάθε δυσκολίες και πειρασμούς που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του.

Καταλήγοντας την κυριακάτικη ομιλία του, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, υπογράμμισε ότι ο κάθε άνθρωπος, είναι μία ξεχωριστή αξία η οποία δεν μπορεί να σταθεί ως αντίβαρο σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος. Εξωτερικά μπορεί να μοιάζει με το διπλανό, αλλά ταυτόχρονα έχει και εκείνα τα μοναδικά ιδιώματα που τον καθιστούν μοναδικό προς την αξία. Δεν υπάρχει κάποιος που να αξίζει περισσότερο από τον άλλον στα μάτια του Θεού, αλλά όλοι είναι ίδιοι και ίσοι.

Τέλος, προέτρεψε τους παρισταμένους να ζουν συνεχώς το Μυστήριο του Σταυρού και να ταυτίζουν τον εαυτό τους υπαρξιακά με τον Ιησού Χριστό. Θα πρέπει να σταυρώσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας, και να ακολουθήσουμε τον Χριστό στην ταπείνωση επεσήμανε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι, μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ζει μέσα μας ο Αναστημένος Χριστός, και να ζούμε την υπέρβαση των γεγονότων και το μεγαλείο της παρουσίας του Κυρίου.

Τι πιο ωραίο πράγμα, από το να ζούμε αυτό που είναι ο Χριστός, έχοντας Τον ως πρότυπο τέλειου Θεού και τέλειου ανθρώπου, ζώντας σαν αληθινά παιδιά και κληρονόμοι των αιωνίων αγαθών Του.

Ο Θεός δεν αναγκάζει κανένα, αλλά δείχνει τον τρόπο που θα γίνει η ζωή μας χαρούμενη και ευλογημένη. Αυτή την εν Χριστώ Ζωή, ευαγγελίζεται ο Σταυρός του Κυρίου, αρκεί να το ζητήσουμε αληθινά να έρθει στην ζωή μας.