Ποιμαντικές περιοδείες μητροπολίτη Χαλκίδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2016
Με την Χάρη του Τριαδικού Θεού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεχίζει τις φθινοπωρινές ποιμαντικές περιοδείες του σε Ενορίες της Τοπικής μας Εκκλησίας, σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στα πλαίσια αυτά, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στην Ενορία Αγίου Νικολάου Γιάλτρων, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής της Παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Αρχιμ. Ιωάννης Βουτσιλάκος, Ιεροκήρυξ της Βορείου Ευβοίας, ο οικείος Εφημέριος Πρεσβ. Αλέξανδρος Ματζαφλής και πλήθος πιστών ενοριτών, κατοίκων των γειτονικών χωριών και παρεπίδημοι χριστιανοί. Κατά την ομιλία του, λίγο πρίν την απόλυση, προς το πλήρωμα των ευσεβών χριστιανών, ανέπτυξε την πίστη και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας γύρω από τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας.
Μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος διένειμε αναμνηστικές ευλογίες προς όλους τους προσελθόντες πιστούς.
Την επομένη ημέρα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο  Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με την συνοδεία και πάλι του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου και του Διακ. Νεκταρίου Ευγενικού, μετέβη στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιχάδος, όπου φυλάσσεται και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Λιχαδιώτισσας.
Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Αρχιμ. Ιωάννης Βουτσιλάκος και ο οικείος Εφημέριος Πρεσβ. Θεόδωρος Μπούρας και ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και τη Θεία Λειτουργία.
Μάλιστα, λίγο πρίν το πέρας της ιεράς Μυσταγωγίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Οικονόμο τον Εφημέριο της Ενορίας π. Θεόδωρο Μπούρα και εξήρε την φιλοτιμία και το φίλεργο του χαρακτήρα του, που τον οδήγησαν να δοθεί στην Εκκλησία και να δεθεί με την Ενορία της Λιχάδος.
Αμέσως μετά χειροθέτησε πνευματικό τον εκ Λιχάδος καταγόμενο Αρχιμ. Ιωάννη Βουτσιλάκο και αφού διακοίνωσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα το υψηλό ήθος και την διάκριση που τον χαρακτηρίζουν, συνέστησε στον ίδιο τα λόγια του Μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου πρώην Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Βέργη προς τους νέους πνευματικούς «Σας δίνεται η εξουσία να λύνετε και να δένετε, αλλά εγώ σας συμβουλεύω περισσότερο να λύνετε». Πάντες οι προσελθόντες πιστοί αναφώνησαν το άξιος και για τους δύο κληρικούς με χαρά και ενθουσιασμό. Λίγο πρίν το «Δι΄ευχών» ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την εκεί παρουσία του και εμπνευσμένος από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας (Α΄Κορ. 1, 18-24) κατέθεσε την εν τω κόσμω μαρτυρία της Εκκλησία υπέρ του Σταυρού.
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη πολλών Αγίων μεταξύ των οποίων και ο Όσιος Φιλόθεος ο Πρεσβύτερος, συλλειτουργούντων και αρκετών Ιερέων, με προεξάρχοντα τον εορτάζοντα Αρχιμ. Φιλόθεο Δέδε, Διευθυντή της Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και τον επίσης εορτάζοντα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών χριστιανών.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Όσιο Φιλόθεο, ως άνθρωπο που είχε διαρκώς το νού και την καρδία του προς τα Άνω, τον Ουρανό, και ευχήθηκε εγκάρδια και στους δύο εορτάζοντες πατέρες.
Την Ιερά Υμνολογία διηκόνησαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζη και κ. Δήμου Τσίμπου.
Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, πανηγύρισε με λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας στην συνοικία Ξηρόβρυση Χαλκίδος, στον οποίον προσήλθε, κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Χαλκίδος, του Δημάρχου Χαλκιδεών κ. Χρήστου Παγώνη και πολλών συνεργατών του Αντιδημάρχων, Προέδρων Οργανισμών κ.ά.
Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και τις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, τονίζοντας την σημασία που έχει η παροχή σωστής Αγωγής και Παιδείας στους νέους ανθρώπους.
Στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος που ακολούθησε συμμετείχαν πάρα πολλοί προσκυνητές, οι οποίοι έλαβαν μετά το τέλος της Λιτανείας φαγητό-πανηγύρι, το οποίο ετοίμασαν τα δραστήρια μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού, μαζί με τους πολυάριθμους εθελοντές και εθελόντριες και τα μέλη του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηρόβρυσης, τα οποία είχαν και την πρωτοβουλία της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού.
Τους ύμνους της Εορτής έψαλλε θαυμασιώτατα πολυμελής Βυζαντινός Χορός πρωτοψαλτών, καθηγητών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή.
Το Σάββατο 17  Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στο μικρό και μακρινό χωριό της Αγίας Σοφίας Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων και του Εφημερίου της Ενορίας, Σακελλ. Σταύρου Τσοκάνη και του Εφημερίου της Ενορίας Μύλων Μεσσαπίων Πρεσβ. Ιωάννου Καραντάκη.
 
Προ της Απολύσεως εψάλη η Αρτοκλασία, ενώ ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς και, όπως πάντα, επικοινώνησε πατρικά και εγκάρδια με τους ευσεβείς κατοίκους αυτής της μικρής Ενορίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τους προσκυνητές που προσήλθαν για την Εορτή.
 
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος