Ιερός Ναός Σωτήρος Κάστρου Διδυμοτείχου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/09/2016

Ι.Μ.Διδυμοτείχου Στο μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου πλήθος πιστών προσήλθε και φέτος για να προσκυνήσει τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό, στις 14 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε., όπως εδώ και αιώνες συνηθίζεται.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, ο οποίος και χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο το Διάκονο π. Παύλο Κυριαζίδη, οικογενειάρχη και πατέρα δύο παιδιών. Ο Σεβασμιώτατος σε Εγκύκλιό του, που ανεγνώσθη σ’ όλους τους Ναούς, επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μεταξύ άλλων σημείωσε· «Ο Θεός έγινε άνθρωπος και σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να μας χαρίσει την υπέρβαση του θανάτου και να μας σώσει από τά δεσμά του διαβόλου και της αμαρτίας. Ακόμα και όταν έκανε θαύματα, αυτά είχαν την πίστη ως αφετηρία και όχι ως σκοπό, γιατί ο σκοπός για  τον οποίο ο Θεός θαυματουργεί είναι η σωτηρία μας και όχι ο εντυπωσιασμός ή η αμοιβή μας. Ας μην επιζητούμε λοιπόν θαύματα, αλλά την σωτηρία, η οποία είναι αποτέλεσμα πίστης και μετανοίας, και ας γίνουμε μιμητές του Σταυρού και  του Πάθους, σταυρώνοντας τοόν παλαιό άνθρωπο, για  να γευθούμε και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας. Αμήν».

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Χαράλαμπος Λαλούσης και άλλοι επίσημοι. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του στον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα και στα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου για το ζήλο και τη φιλότιμη προσπάθειά τους για την αποκατάσταση του Ναού, που είναι κτισμένος σε θεμέλια βυζαντινής Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος το εσπέρας της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου εψάλησαν και οι Χαιρετισμοί ενώπιον του Τιμίου Σταυρού.