Επαναλειτουργία του Ναού του Αποστόλου Παύλου της Αγγλικανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 09/03/2011

Εις την Νέαν Πόλιν των Ιεροσολύμων, εις μικράν σχετικώς απόστασιν από της Νέας Πύλης και της συνοικίας της καλουμένης “Μουσράρα”, ευρίσκεται ο πρώτος Ναός της Αγγλικανικής Εκκλησίας εις τα Ιεροσόλυμα, προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, ιδρυθείς το 1873, επί των ημερών του Αγγλικανού Επισκόπου Samuel Gοbat. Με τον χωρισμόν της Ιερουσαλήμ εις Ανατολικήν και Δυτικήν το 1948, κατέστη δύσκολος αρχικώς και αδύνατος κατόπιν η πρόσβασις των μελών της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ιεροσολύμων εις τον εν λόγω ναόν.

Οι Αγγλικανοί πιστοί των Ιεροσολύμων ενεσωματώθησαν αρχικώς εις την ενορίαν της Christ Church παρά την Πύλην του Δαβίδ και από του 1953 οριστικώς εις τον εν τη Ανατολική Ιερουσαλήμ Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου.

Ο εν λόγω ναός του Αποστόλου Παύλου παρέμεινε ουσιαστικώς άνευ λειτουργικής χρήσεως από του 1948 έως της σήμερον.

Κατά τα τελευταία έτη ο ναός επεσκευάσθη και ανεκαινίσθη καταλλήλως, ώστε να είναι έτοιμος δι’ επαναλειτουργίαν.

Προς τούτο έγινε τελετή των εγκαινίων, την Τετάρτην, 17ην Φεβρουαρίου/ 2αν Μαρτίου 2011 υπό του νυν Αγγλικανού Επισκόπου εις τα Ιεροσόλυμα Σεβασμιωτάτου Suheil Dawani.

Εις την τελετήν αυτήν, εις την οποίαν μετέσχον κληρικοί και λαϊκοί της Αγγλικανικής Εκκλησίας εις τα Ιεροσόλυμα παρέστησαν η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Λατίνος Πατριάρχης εις τα Ιεροσόλυμα κ. Φουάδ Τουάλ δια του αντιπροσώπου αυτού επισκόπου Kamal Bathish και ο Λουθηρανός Επίσκοπος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Μουνίμπ Γιουνάν.