Ο μητροπολίτης Φιλίππων μιλά στο «ierovima» για την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Καβάλα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/03/2011

«Η σημερινή επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Καβάλα και η διανυκτέρευσή του στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, είναι ενδεικτική των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και επιβεβαιώνει τα όσα έθεσα προ ημερών στην ομιλία μου», δηλώνει αποκλειστικά στο «ierovima» ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος. 

Παράλληλα ο πολύπειρος ιεράρχης, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του για τα τεκταινόμενα στη Μακεδονία και τη Θράκη και αφού δεν κρύβει την ανησυχία του, δηλώνει ότι η Εκκλησία έχει λόγο για τα σοβαρά θέματα:

«Επειδή η Εκκλησία μας χαρακτηρίζεται από την Πολιτεία Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υποστήριξα στην πρόσφατη ομιλία μου, την άποψη ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και την Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η Εκκλησία χωρίς να πολιτεύεται, έχει δικαίωμα λόγου και άποψη στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά θέματα.

Πρακτικά θέτουμε θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, που απασχολούν σοβαρά την Μακεδονία, τη Θράκη και τελικά απασχολούν σοβαρά την Καβάλα»  

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατύπωσε προ ημερών ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος σε ομιλία του για το παρόν και το μέλλον της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης,  είναι τυπωμένα σε 28 σελίδες και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων.

Η ομιλία αυτή που πρέπει να αφυπνίσει την κυβέρνηση των Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima», βρίσκεται τυπωμένη σε αρκετά βουλευτικά γραφεία, αφού αποτελεί αντικειμενική καταγραφή των δραστηριοτήτων μουσουλμάνων που ενεργούν κατ΄ εντολή της Άγκυρας, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 

Στη ομιλία του «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας» (16/02) ο μητροπολίτης κ. Προκόπιος αναφέρθηκε  στην πολεμική που έχει αναπτυχθεί κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η οποία εκδηλώνεται με την αποκαθήλωση θρησκευτικών συμβόλων από δημόσιους χώρους, με την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, με την καταστροφή της ελληνικής γλώσσας, με την παραποίηση της Ιστορίας  και την πλαστογράφησή της (Σκοπιανό), ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκμουσουλμανισμό της Ευρώπης και φυσικά στη χώρα μας.

Ο μητροπολίτης κ. Προκόπιος στηλίτευσε στην ομιλία του την απαίτηση των μουσουλμάνων ώστε «η Ελληνική Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση να παραχωρήσουν τα οικόπεδα και να ανεγείρουν  το τέμενος και τα τζαμιά».

Ο κ. Προκόπιος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συμβαίνουν στη Θράκη και ιδιαίτερα στον αντεθνικό ρόλο του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής, στην αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης»,στους ψευτομουφτήδες, ενώ αποκάλυψε ότι το Τουρκικό Προξενείο θέτει όρους για το πώς θα εορτάζεται η 28ηΟκτωβρίου στα μειονοτικά σχολεία. «Μήπως όλα αυτά αποτελούν προανακρούσματα και προετοιμασίες για μια αυτόνομη Δημοκρατία της Ροδόπης;» διερωτάται ο σεβασμιώτατος. 

Τέλος έκανε αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην Καβάλα όπου «οι επί της Θράκης αξιώσεις και βλέψεις της Τουρκίας επεκτείνουν τα σύνορά της στην Καβάλα». Μεταξύ άλλων ο κ. Προκόπιος αναφέρθηκε και στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «ΙΜΑΡΕΤ» (στην Καβάλα) και στην κινητικότητα που παρατηρείται σε αυτό από στοιχεία που κινεί με τα νήματά της η Άγκυρα. Το ΙMARET ήταν μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο της Καβάλας του 18ου αιώνα και  μετατράπηκε πριν από δύο χρόνια σε ξενοδοχείο πολυτελείας.