Η εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη Μύκονο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/03/2011

Πλήθος Μυκονίων κάθε ηλικίας, παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, παρηκολούθησε χθες το απόγευμα, Τρίτη 8 Μαρτίου τον εόρτιο Αρχιερατικό εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα, της ενορίας Παναχράντου, στη Χώρα της Μυκόνου.

Προ της ενάρξεως του εσπερινού, παρουσία των Ιερέων, του Δημάρχου  Μυκονίων κ. Αθαν. Κουσαθανά-Μέγα, του Λιμενάρχη Μυκόνου κ. Δημητρίου Κωσταράκη, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, ο πιστός λαός υπεδέχθη με καταφανή συγκίνηση απότμημα εκ των ιερών λειψάνων ενός εκ των Αγίων Τεσσαράκοντα, το οποίο διεκόμισε στη γενέτειρά του νήσο Μύκονο από την Ιερά Μητρόπολη Εμμέσης  του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Συρία, συνοδεύσας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙερώνυμοΒ’, φιλάδελφη προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτη Εμμέσης κ. Γεωργίου, από τα τεθησαυρισμένα λείψανα των Αγίων,  στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Εμέσης, της γενέτειρας του Ρωμανού του Μελωδού, και του Αγίου Νεομάρτυρα Ηλία, της σημερινής Χόμς.

Το ιερό λείψανο μετέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος σε περίτεχνη αργυρά θήκη, την οποία επιμελήθηκε ο Εφημέριος της ενορίας Παναχράντου και Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης.

Κατά την άφιξη του ιερού λειψάνου τελέσθηκε εἰδική προς τούτο Δοξολογική δέηση, μετά το πέρας της οποίας, και προ της ενάρξεως του εορτίου εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στο ιστορικό της παραδόσεως του ιερού λειψάνου, μετά από ένθερμο παρακλητικό του αίτημα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Εμμέσης κ. Γεώργιο, την 29ην Ιανουαρίου, τον οποίο και εγκαρδίως ευχαρίστησε, παράδοση την οποία ο Σεβ. κ. Γεώργιος συνόδευσε με αρχιερατικό γράμμα βεβαιούν το αληθές του γεγονότος, και είπε μεταξύ άλλων «…δεν γνωρίζουμε βέβαια ποίου Αγίου εκ των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων είναι αυτό το ιερό και χαριτόβρυτο λείψανο! Για ένα όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, το διεπέρασε  το δριμύ ψύχος της «κρυώδους λίμνης» της Σεβαστείαςαλλά και το διεπότισαν οι  αύρες του «γλυκέος παραδείσου»!

            Θα ήταν και τότε μια μέρα σαν την σημερινή με δριμύ ψύχος και χιόνι, όταν οι άγιοι χαίροντες εισήρχοντο στην λίμνη του μαρτυρίου αποθνήσκοντες ο ένας επί του άλλου, ευχαριστούντες τον Θεό γιατί την «αλγεινή πήξη» ακολούθησε η «ηδεία απόλαυση». Το ιερό αυτό λείψανο που τότε βίωσε την παγερότητα της απιστίας και του ειδωλολατρισμού από σήμερα θα θερμαίνεται σε αυτόν το Ναό από την φλόγα της πίστεως και της αγάπης  για την Εκκλησία και την αλήθεια του Ευαγγελικού λόγου που όλοι έχετε άσβεστη στην καρδιά σας. 

            Το εναποθέτω σήμερα εδώ και θα το φυλάξουμε όλοι ως κόρην οφθαλμού ευχαριστούντες τον Άγιο και Μεγαλόδωρο Θεό γι’ αυτή την μεγάλη και ξεχωριστή ευλογία, αλλά και τους Αγίους Τεσσαράκοντα, οι οποίοι δια του ιερού αυτού λειψάνου επισκέπτονται την ευλογημένη μας πατρίδα νήσο Μύκονο,  εις αγιασμόν των ψυχών και των σωμάτων μας, ιδιαιτέρως δε των νέων και των παιδιών αυτού του τόπου, που εις πείσμα των καιρών διακρίνονται για την ευσέβεια, τον πολιτισμό και την αγάπη τους για την παράδοση.»

Τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, ειπών μεταξύ άλλων «… οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, οι μαρτυρήσαντες στην λίμνη της Σεβάστειας της Μικράς Ασίας, που λαμπρύνουν και φαιδρύνουν τις μέρες αυτές την αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας συνεκάλεσαν σήμερα, όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη τους, αλλά και για να ευφρανθούμε πνευματικά και να ενισχυθούμε στον αγώνα του καθημερινού προσωπικού μας Γολγοθά, προσκυνώντας ιερό απότμημα από τα χαριτόβρυτα λείψανά τους, το οποίο από σήμερα θα βρίσκεται ανάμεσά μας, χάρη στην αγάπη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος το καταθέτει απόψε στο Ναό μας, προσωπική του δωρεά και έκφραση αγάπης προς την γενέτειρά του νήσο Μύκονο, κατόπιν αδελφικής προσφοράς προς αυτόν του Σεβασιωτάτου Μητροπολίτου Εμέσης, του Πατριαρχείου Αντιοχείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Συρία όπου συνόδευσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’…. τα λείψανα των Αγίων βρήκε με  θεία οπτασία, το έτος 438 μ.Χ., η αυτοκράτειρα Πουλχερία κρυμμένα στο ναό του Αγίου Θύρσου, πίσω από τον άμβωνα, στον τάφο της Διακόνισσας Ευσεβείας σε δύο αργυρές θήκες, οι οποίες, κατά την διαθήκη της Ευσεβείας, είχαν εναποτεθεί στον τάφο της, στο μέρος της κεφαλής της. Στην συνέχεια η Πουλχερία οικοδόμησε ναό έξω από τα τείχη των Τρωαδησίων.

 Ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του προς τους Σαράντα μάρτυρες υπογραμμίζει ότι «ο αψάμενος οστέου μάρτυρος, λαμβάνει τινά μετουσίαν αγιασμού εκ της του σώματος παρεδρευούσης χάριτος».

Σεβασμιώτατε, «όπου δύο ή τρείς εισί συνηγμένοι επί τω ονόματί του Κυρίου, εκεί εστίν εν μέσω αυτών. Όπου δε τεσσαράκοντα, τις αμφιβάλλει Θεού παρουσίαν;», σημειώνει ο ουρανοφάντωρ της Καισαρείας Επίσκοπος.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την ευλογία, που μας χαρίσατε σήμερα και σας ευχόμαστε με ένα στόμα και μια καρδιά, οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες να μετατρέπουν κάθε ψύχος της πολυχρόνιας Ποιμαντορίας σας σε δρόσο Αερμών!»

Το πρωί της Τετάρτης τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου η πρώτη Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία με την συμμετοχή πλήθους πιστών, όλων των ηλικιών.

Προ του πέρατος της Προηγιασμένης ο Σεβασμιώτατος τίμησε με το μετάλλιο της Μητροπόλεως την γηραιοτέρα ενορίτισσα της ενορίας της Παναχράντου, Γεωργία Ξυδάκη, ηλικίας 96 ετών, μητέρα 10 τέκνων και προμάμμη 24 εγγονών και 24 δισεγγόνων, διακρινομένη, έως και τώρα, στο βαθύτατο γήρας της, για την φιλευσέβεια και την αδιάλειπτη συμμετοχή της στις ιερές εκκλησιαστικές ακολουθίες.

Κατά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος διένειμε στο πολυπληθές εκκλησίασμα περίτεχνες λιβανοθήκες, που κατασκεύασε η Ιερά Μητρόπολη σε ανάμνηση του γεγονότος της εναποθέσεως του ιερού λειψάνου.          

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ερμούπολη, 9 Μαρτίου  2011