Προκαλεί ο σχισματικός αρχιεπίσκοπος της ΠΓΔΜ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/04/2012

(protothema.gr) Με φόντο τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, ο αρχιεπίσκοπος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανος, απηύθυνε το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ορθοδόξους της χώρας.

Όπως είναι γνωστό, τα Σκόπια με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 απέσυραν την προκλητική σημαία με το σύμβολο των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων και δεσμεύτηκαν να πάψουν τη χρήση της. Η εκκλησία των Σκοπίων, αν και δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία, αποτελεί ουσιαστικά έναν επίσημη φορέα, που με την κίνηση αυτή παραβιάζει, εκ νέου, την  Ενδιάμεση Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Ουτρίσνκι» δεν συνάδει ο ήλιος της Βεργίνας, ένα αρχαίο παγανιστικό ουσιαστικά σύμβολο, με τον χριστιανισμό, ενώ σημειώνει πως αναμένονται αντιδράσεις από την Ελλάδα, που θεωρεί το σύμβολο πολιτιστική της κληρονομιά.

Ο σχισματικός αρχιεπίσκοπος Στέφανος, είναι ο τρίτος πόλος προπαγάνδας στα Σκόπια, μετά την εθνικιστική κυβέρνηση Γκρουέφκσι και τις οργανώσεις του εξωτερικού και ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της «αρχαιομακεδονικής» πολιτικής, που υλοποιεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, φτάνοντας στο σημείο να  δώσει  την … ευλογία του για να φιλοτεχνηθεί η … αγιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Στιπ, όπου κοσμείται και με μεγάλο μωσαϊκό με τον ήλιο της Βεργίνας.

Το 2008 κατά την επίσκεψη επίσημης αντιπροσωπείας των Σκοπίων στο Βατικανό, στο πλαίσιο των εορτασμού της μνήμης του Αγίου Κύριλλου στη Ρώμη, ο ίδιος μίλησε προκλητικά, επάνω από τον τάφο του Αγίου, για κατεχόμενη από τους Έλληνες… Solun,  όπως αποκαλούν οι Σλάβοι την Θεσσαλονίκη: «Άγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως εμείς, σήμερα απαγορεύεται όχι μόνο να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό ενώ αμφισβητείται και το όνομα της χώρας και το όνομα της Εκκλησίας και η ίδια η αλήθεια» δήλωσε τότε προκλητικά.