Η εορτή της Αγ. Παρασκευής στις Σέρρες

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/07/2016

Η εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου τιμήθηκε ιεροπρεπώς στην ομώνυμη ανδρώα κοινοβιακή  Ιερά Μονή Σερρών, όπου την παραμονή της εορτής χοροστάτησε, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος. Στην Ιερά Πανήγυρη συμμετείχαν οι Αδελφοί της Ιεράς Μονής, Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και μέγα πλήθος ευλαβών και φιλέορτων προσκυνητών.

Την αγιώνυμο ημέρα ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ιερούργησε επίσης στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο της αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, τονίζοντας κυρίως την αξία της ομολογίας της χριστιανικής μας ταυτότητας ως του πιο ουσιαστικού στοιχείου της όλης υπάρξεώς μας. Αυτή η ομολογία, τόνισε ο Σεβ., συνεπάγεται συνεχή αγώνα για τήν διαμόρφωση του αναλόγου ήθους στην ζωή μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το πολυπληθές φιλέορτο εκκλησίασμα για την αθρόα συμμετοχή του κατά την παραμονή και ανήμερα της εορτής, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη προς την μητέρα Εκκλησία, την στήριξη και τη στοργή προς το Μοναστήρι και την Αδελφότητα. Ευχήθηκε επίσης πατρικώς, η παρουσία της Αγίας Παρασκευής να είναι εμφανής, να ευλογεί τον Ηγούμενο και τους Αδελφούς της Ιεράς Μονής να εκπληρώνουν την αποστολή τους, να μαρτυρούν Χριστό στους πιστούς και να βιώνουν τον θυσιαστικό μοναχικό τρόπο ζωής.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, κατά το έθος, τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού στον προαύλειο χώρο της Ιεράς Μονής και ευλογήθηκε το παραδοσιακό φαγητό, το οποίο προσεφέρθη, μαζί με μοναστηριακό κέρασμα, στους πολυπληθείς προσκυνητές που συνέρευσαν στην εορτάζουσα Ιερά Μονή.

 

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως