Άγιος Νεκτάριος ο Βουρλιώτης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/07/2016

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και επιτυχία στέφθηκε  η διεξαγωγή των πρώτων ΝΕΚΤΑΡΙΩΝ.

Κέντρο δράσης και αφετηρία ήταν ο ιστορικός συνοικισμός της Συλλάμου  όπου εκεί βρίσκεται ο υπό ανέγερση ναός του Αγίου Νεκταρίου του Βουρλιώτη. Μικρασιάτες και Κρητικοί συμμετείχαν όλοι με ιδιαίτερη χαρά στις θρησκευτικές ακολουθίες, στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στον περίβολο του Ι. Ναού, η βραδιά άρχισε με τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες με τη χορωδία ΑΝΑΠΝΟΗ του Ι. Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης. Ακολούθησε ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι με το  μουσικό συγκρότημα του Σ. Λαυρεντίδη όπου συμμετείχαν άνθρωποι από όλο το Ηράκλειο αλλά και φίλοι από την Μυτιλήνη. Είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να μας επισκεφτεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Την Κυριακή 10 Ιουλίου  μέσα από την πανέμορφη διαδρομή Πάνω Αρχάνες –Συλλαμος , δίπλα από το γνωστό φαράγγι  -με την υψηλή βλάστηση και τις σπηλιές -πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΗ ΚΑΣΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  ποδηλατοβόλτα και ο λαϊκός ποδηλατικός αγώνας .Στο τέλος των αγώνων, έγινε απονομή βραβείων  και διπλωμάτων στη βρύση του Σαρακηνού   στη Σύλλαμο. Το απόγευμα ετελέστη ο Μέγας Εορταστικός Εσπερινός από τους ιερείς της περιοχής, έγινε η ευλόγηση των άρτων και δόθηκε η ευκαιρία στους πιστούς να προσκυνήσουν τεμάχιο  από το ιερό λείψανο του Αγίου.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου μετά τη Θεία Λειτουργία συμμετείχαμε όλοι οι πιστοί στην περιφορά της εικόνας του Αγίου από τον Ι. Ναό Της Του Θεού Σοφίας , οδεύσαμε συγκινημένοι  την Λεωφόρο Ιωνίας και ένα μέρος της οδού Βρυούλλων και φτάσαμε στην πλατεία Αναξαγόρα, στην κοιτίδα των προγόνων μας, όπου εκεί μεγαλώσαμε κι εμείς με ιστορίες από τον ξεριζωμό, το Βίο του «δικού μας» Αγίου και την ελπίδα…

Ετελέστη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της Μικρασιατικής Καταστροφής χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου, του Αρχιμανδρίτη κ.κ Θεοφύλακτου Μαρινάκη , των ιερέων του Ι.Ναού  Της Του Θεού Σοφίας και πολλών πιστών. Κατόπιν προσφέρθηκε καφές και κέρασμα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στον ίδιο χώρο, διεξήχθη μουσικοχορευτική βραδιά προσφορά του Ι.Ν. Της του Θεού Σοφίας,  με το συγκρότημα Γ. Γλυκοκόκαλου και την ομάδα παιδείας και αθλητισμού ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ. Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη αφού μετά από πολλά χρόνια , γιορτάστηκε στην ιστορική πλατεία του Αναξαγόρα- Ν.Κλαζομενών  ο Άγιός μας , ο Βουρλιώτης!

Την Παρασκευή, 15 Ιουλίου τελέστηκε με κατάνυξη στον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Σύλλαμο, Ιερά Αγρυπνία υπό το φως μόνο των κεριών από τον ιερέα π. Γεώργιο Κασσωτάκη της ενορίας Βασιλιών.

Ευχαριστούμε όλους,  όσους βοήθησαν με τη συμμετοχή τους.

Με εκτίμηση

Εκ του ΔΣ.