23η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/07/2016

Με τις ευχές του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης, βρίσκεται στην Βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης για συμμετάσχει με την ιδιότητά του ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (ΠΑΠ), στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., στην οποία συμμετέχουν 120Ορθόδοξοι Βουλευτές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες μέλη της Δ.Σ.Ο. από 27 χώρες, με θέμα: «Θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές – Ορθόδοξη άποψη».

 

Στην εναρκτήρια τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της διοργανώτριας πόλης, την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης κήρυξαν με χαιρετιστήριες ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Naryshkin.

Εκτός των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΣΟ κ. Popov, ο Γενικός Γραμματέας της και Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κα.Κόλλια-Τσαρουχά, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μπουτάρης.

 

Επίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιώνκ.κ. Κύριλλος και η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα. Matviyenko.

Η Γενική Συνέλευση θα ασχοληθεί εκτενώς με τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, των διωγμών των Χριστιανών και των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, της φτώχειας, των κλιματικών αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη μετά το Βρετανικό «Brexit». 

          Ο Σεβασμιώτατος Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ανέγνωσε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου προς τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, στο οποίο ο Μακαριώτατοςαναφέρει ότι «χαιρετίζομεντάςἐργασίαςτῆςεἰκοστής τρίτης ἐτησίαςΓενικῆς Συνελεύσεως τῆςΔιακοινοβουλευτικῆς Συνελεύσεως Ὀρθοδοξίας, τῆςσυγκληθείσηςἐν Θεσσαλονίκη, πρόςἐπεξεργασίαντῆς, ὑπαγορευομένηςὑπότῆςΌρθοδόξου παραδόσεως, ἐνδεδειγμένης στάσεως τοῦ πληρώματος τῆςἘκκλησίαςἔναντιτῆςἐνεστώσηςἀνάτόνκόσμονπραγματικότητος, τῆς χαρακτηριζομένης ὑπόδιαρκῶν, ῥιζικῶν, ἐνίοτεδέκαίἀνατρεπτικῶνδιά τήνἀξίαντοῦἀνθρωπίνου προσώπου καίτῶνἀνθρωπίνων σχέσεων άλλαγῶν.

 

Ἡ ἀπαξίααὐτήτοῦἀνθρωπίνου προσώπου καίτῶνἀνθρωπίνων σχέσεων εἶναιἀπότοκοςτῆςἀποθεώσεωςτοῦἰδίου θελήματος, τῆςἀποθεώσεωςτοῦἀνθρωπίνουἐγώ. Ἡ Ἀποκάλυψις κατέστη θρησκεία, ἡ πίστις κατέστη ἀγών σωτηρίας προσωπικῆςκαί ἡ προσωπική κοινωνία μετά τοῦΤριαδικοῦΘεοῦὑπερτιμήθηπρόςὄφελοςτῆςἀτομικῆς μονώσεως ἐντόςτειχῶνἀσφαλείαςκαίαὐταρκείαςἐπιφανειακῆςκαίφαινομενικῆς. Ἡ ἀπουσίαπροσωπικῆς κοινωνίας μετά τοῦ συνανθρώπου ὡςεἰκόνοςτοῦΘεοῦἐπῴασεντήνἀκρισίανκαίτήνἀκρασίαν. Ἡ θρησκειοποίησιςτοῦκοσμικοῦ φρονήματος ἀποζητεῖτόνἐξοβελισμόνἀπότῶν συγχρόνων κοινωνιῶντοῦ θελήματος τοῦΘεοῦκαίτήνθεώρισίν του ὡς ζητήματος αὐστηρῶςἀτομικοῦ. Ποία ἡ ἀπόκρισιςτῆςὈρθοδοξίας, ὡς θεωρίας καί πράξεως, ἔναντιτῆς προκλήσεως αὐτῆςτῶνκαιρῶν;

Διαπύρως προσευχόμεθαὅπωςκαίὑμεῖςδημιουργικῶςἐμπλουτίσητε διά τῆςὑμετέρας συσκέψεως καίἀνταλλαγῆςἀπόψεωναὐτήντήνπροβληματικήν, τήνἐκπορευομένηνὑπότῆςἐνεστώσηςῥευστότητοςκαίτῆςἐπιχειρουμένηςἀνατροπῆςαἰωνίωνκαίθεμελιωδῶνἀνθρωπίνωνἀξιῶν. Ἐπευλογοῦμενδέτάςἐργασίαςτῆς Συνελεύσεως ὑμῶν, εὐχόμενοιπλήρηνἐπιτυχίανεἰςαὐτάςκαίδιατελοῦμεν μετά πολλῶνπατρικῶνεύχῶνκαίΠατριαρχικῶνεὐλογιῶν».

 

Με την ιδιότητα του Συνδέσμου μεταξύ της ΔΣΟ και του ΠΑΠ, ο Σεβασμ. κ.Ιωάννης, στις εργασίες που θα λάβουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, θα αναφερθείστην κατ’ αρχήν συμφωνία και την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον Εξοχότατο Πρόεδρο του ΠΑΠ κ. RogerNkodoDang και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο, κατά την ιστορική συνάντησή τους στην έδρα του ΠΑΠ στην Νότιο Αφρική τον Οκτώβριο του 2015, για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις μονοθεϊστικές θρησκείες, που θα συμβάλει στον διάλογο των πολιτισμών και στην δημιουργία κλίματος θρησκευτικής ανεκτικότητας και αλληλοκατανόησης στην Αφρικανική Ήπειρο και στην ανάδειξη, με θετικό τρόπο, θεμάτων συνεργασίας μεταξύ των Λαών.Όλοιαναγνωρίζουν την επιτακτική και αμεσότατη ανάγκη έναρξης της εν λόγω σπουδαιότατης πρωτοβουλίας, διότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και οι καιροί και τα παγκόσμια γεγονότα το επιτάσσουν.

Είναιανάγκη από «την  θεωρία να περάσουμε στην πράξη». Με μεγάλη ελπίδα και προσμονή αναμένεται να οριστεί από την παρούσα  Γενική Συνέλευση ο τόπος και ο χρόνος έναρξης του διαλόγου. Τοπαλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υπό την σεπτή καθοδήγηση του εμπνευσμένουΠροκαθημένου του Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου, μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο και καταλυτικό ρόλο στον διάλογο αυτό και να προβάλει στην Αφρικανική Κοινότητα τις ακατάλυτες αξίες του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της αγάπης στο ανθρώπινο Πρόσωπο, όπως άλλωστε το πράττει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας,  πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια,στην γη της Αφρικής.