Άρπαξαν τις λειψανοθήκες από την Ιερά Μονή Αρέθα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/04/2012

Τούνελ έσκαψαν οι άγνωστοι ιερόσυλοι που πραγματοποίησαν την πρωτοφανή κλοπή από το μοναστήρι Αρέθα έξω από το χωριό Ανοιξιάτικο στην Αιτωλοακαρνανία!

Στόχος τους ήταν οι πολύτιμες λειψανοθήκες αγίων που υπήρχαν στη μονή, και τις οποίες άρπαξαν χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί!
   
Οι δράστες έσκαψαν σε διάφορα σημεία για να αποκτήσουν αθέατη πρόσβαση στο εσωτερικό του μοναστηριού, που είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Αμφιλοχίας, λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Αρεθιώτισσας που είναι γνωστή και ως «Η Κυρία του Βάλτου».
    
Ευτυχώς που οι εισβολείς δεν πείραξαν την πολύτιμη εικόνα. Άρπαξαν, όμως, τις δυο λειψανοθήκες που περιέχουν οστά των αγίων Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Παρασκευής, Κοσμά και Δαμιανού, Προκοπίου, Νικήτα, Βαρβάρας, Παντελεήμονα, Ανδρέου του Ερημίτου, και Αναστασίας.

 

Η Ι.Μ. Αρέθα (ή "Τα Ρέθα" για τους ντόπιους) είναι το ιερότερο προσκύνημα της ευρύτερης περιοχής με τεράστια ιστορική και πνευματική προσφορά. Είναι τύπου τρίκλιτου (τετρακίονου) σταυρεπίστεγου με πέντε οκτάπλευρους τρούλους. Η εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας ("Η Κυρία του Βάλτου") θεωρείται θαυματουργή και αποτελεί την πιο δυνατή έλξη για τους πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής.