Η μητρόπολη Μονεμβασιάς καταφύγιο για τους αδυνάμους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/04/2012

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με θρησκευτική  ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση πιστών ετελέσθη την Κυριακή Ε΄ Νηστειών, 1η Απριλίου 2012, κατά τα ειωθότα, στον Ι. Ναό Οσίου Νίκωνος ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της διανυόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.
Ο σεπτός οιακοστρόφος της τοπικής ολκάδος, απευθυνόμενος με ενάργεια και αμεσότητα στο εκκλησίασμα, σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τη μνήμη της οποίας η Εκκλησία μας γιόρτασε την ίδια ημέρα, και τόνισε την ανάγκη μίμησης του βίου της μετά τη μετάνοιά της. Ακολούθως, βράβευσε πέντε συλλογικούς φορείς για την πολύτιμη προσφορά τους στην κοινωνία

Πρώτα, απένειμε τον έπαινο της τοπικής μας Εκκλησίας στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Μυστρά, που εδρεύει στον Καραβά και έχει 21 παιδιά ηλικίας από 15 έως 23 ετών.  Το βραβείο παρέλαβε η Διευθύντρια κ. Άννα Σωπιάδου.
Ο δεύτερος φορέας πού τιμήθηκε είναι το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σπάρτης, που λειτουργεί στο Συκαράκι. Το τιμητικό δίπλωμα επιδόθηκε στη Διευθύντρια κ. Ελισσάβετ-Ειρήνη Χριστάτου.
Έπειτα, βραβεύτηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης στο οποίο φοιτούν 20 παιδιά ηλικίας από 7 έως 14 ετών.  Η Διευθύντρια αυτού κ. Σοφία Παινέση, εκ μέρους και των 3 τιμηθέντων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θερμά ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για την αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελείται στα ειδικά Σχολεία του δήμου  Σπάρτης και με αυτόν το συμβολικό τρόπο.

Ο τέταρτος φορέας που έλαβε τον έπαινο της Ι. Μητροπόλεώς μας είναι το Σωματείο Α.Μ.Ε.Α Λακωνίας, το οποίο σημειωτέον απαρτίζεται από 300 μέλη. Η Πρόεδρός του κ. Σταυρούλα Αριδά, στην οποία ενεχειρίσθη  το τιμητικό δίπλωμα, εγκάρδια ευχαρίστησε το Σεβ. Ποιμενάρχη μας, διότι διαρκώς και με αγάπη συμπαρίσταται στον ακανθώδη αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία να ενταχθούν παραγωγικά στην κοινωνία μας.
Η τελετή της βράβευσης ολοκληρώθηκε με το Σύλλογο Νεφροπαθών Σπάρτης και Φίλων που βρίσκεται στη φάση της θεσμικής σύστασης. Τον έπαινο έλαβε ο κ. Αντώνιος Βλαχονικολός, ο οποίος ευχαρίστησε πηγαία τον προεστώτα της τοπικής Εκκλησίας.
Με τις ανωτέρω βραβεύσεις η Εκκλησία μας έδειξε ότι βρίσκεται πάντα δίπλα σε κάθε άνθρωπο που πονά  και αποτελεί γι΄ αυτόν ένα στήριγμα σταθερό και  ένα καταφύγιο ασφαλές.
Ευθύς μετά την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ως ευλογία και αντίδωρο επέδωσε σε κάθε πιστό ένα ψυχωφελές βιβλίο, αναγκαίο στη συγκεχυμένη και άγονη πνευματικά εποχή μας.