Ησυχαστήρια, Μεταπατερική Θεολογία και επιστολή Βαρθολομαίου στη ΔΙΣ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/04/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

Οκτώ μητροπολίτες, στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ, διαφώνησαν με την ίδρυση νέων ησυχαστηρίων, «γιατί υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί ο θεσμός του μοναχισμού», ενώ πέντε μητροπολίτες μεταξύ των οποίων οι Ζιχνών, Εδέσσης, Γλυφάδας και Κερκύρας, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης νέων «με φειδώ και κατόπιν λεπτομερούς έρευνας».

Επίσης αναγνώσθηκε επιστολή του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου σχετικά με το συνέδριο (2010) στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών με θέμα τη Μεταπατερική θεολογία, ενώ ανετέθη στο μητροπολίτη Εδέσσης να συντάξει σχετικό κείμενο.

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τους συνοδικούς για την επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη και συμφώνησαν να γίνει διεξοδική συζήτηση μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα (για την επιστολή Βαρθολομαίου στον κ. Ιερώνυμο), «για να μην υπάρχουν εντάσεις τις Άγιες μέρες».

Τέλος όλοι οι συνοδικοί συνεχάρησαν τον κ. Ιερώνυμο για την τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ανακοινωθέν της ΔΙΣ από την πρώτη Συνεδρία έχει ως ακολούθως:

«Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την επίσκεψή του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

 Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.