Κατανυκτικός Εσπερινός στην Παναγία Τρυπητή Αιγίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2012

  Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής ο τελευταίος Κατανυκτικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου και την συμμετοχή πολλών ιερέων και πλήθους πιστών.

Τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Φίλιππου Οικονόμου.

Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος ο οποίος ανέλυσε το θέμα με τον τίτλο «ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αβρααμιαία και φιλάδελφη φιλοξενία και αγάπη, που του παρέχει απλόχερα, στη συνέχεια με τον ζωντανό του λόγο και την ρητορική του δεινότητα, απλά και με εύληπτο τρόπο, αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως που θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες.

Χωρίς το γεγονός της Αναστάσεως, τόνισε, το κήρυγμα του Ευαγγελίου θα ήταν κενό και μάταιο. Μετά την πτώση των προπατόρων μας του Αδάμ και της Εύας, έπρεπε να έλθει ο Χριστός, ο οποίος προσέλαβε την ανθρώπινη σάρκα και δια του σταυρικού θανάτου και της Αναστάσεώς Του την θέωσε, την αποκατέστησε και της έδωσε τη θέση της για την οποία ήταν πλασμένη εξαρχής, δηλ να μετέχει στην δόξα και την μακαριότητα του Τριαδικού Θεού.

Εκτός από τους πατέρες που θεολόγησαν και τους υμνωδούς που εξύμνησαν το θεμελιακό αυτό γεγονός της Εκκλησίας μας, πρώτοι αποδέκτες, αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του γεγονότος της Αναστάσεως ήταν οι ίδιοι οι Μαθητές του Κυρίου.

Εκείνοι, αν και είχαν ζήσει τα θαύματα του Χριστού, αν και τον είχαν δει να θεραπεύει αρρώστους και να ανιστά νεκρούς, όμως, όταν το βράδυ του Μυστικού Δείπνου τον είδαν να συλλαμβάνεται και κατόπιν να ανυψώνεται πάνω στο σταυρό, δείλιασαν, φοβήθηκαν, διασκορπίστηκαν, κρύφτηκαν σαν κυνηγημένοι στο υπερώο . Και όταν αργότερα Τον είδαν αναστημένο από τους νεκρούς, έπεσαν από τα πρόσωπά τους τα λέπια της δυσπιστίας, της αμφιβολίας, της δειλίας και πλέον κυριεύθησαν από ανείπωτη χαρά και δύναμη και Πνεύμα Άγιο, έτοιμοι να κηρύξουν παντού, σε ολόκληρη την οικουμένη, αυτό που είδαν και βίωσαν και επίστευσαν ακράδαντα, δηλ. Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα, για τον Οποίο δεν δίστασαν να συρθούν αλυσοδέσμιοι στο μαρτύριο και τον θάνατο.

Οι δειλοί έγιναν θαρραλέοι και τολμηροί, διότι η χάρις του Κυρίου που επήγασε από το κενό μνημείο, λειτούργησε μέσα τους ως τα κύματα της θάλασσα,ς που κινούνται και διαχέονται και αναγεννούν και ανακαινίζουν με μια συνεχή ορμή και αέναη κίνηση τα πάντα.

Ωστόσο στην ιστορία υπήρξαν και εκείνοι που αμφισβήτησαν και αμφισβητούν και λοιδωρούν το γεγονός της Αναστάσεως. Απέναντι σε όλους αυτούς, η Εκκλησία μας απαντά μέσα από την καθημερινή εμπειρική βίωση της Αναστάσεως του Χριστού, όπως αυτή φαίνεται στην ανακαινιστική δύναμη των Μυστηρίων, στην καταλλαγή και συμφιλίωση του ανθρώπου με τον συνάνθρωπό του και τον Θεό.

Και εμείς καθώς πορευόμεθα προς το Πάσχα θα πρέπει να βιώσουμε και να οικειοποιηθούμε την ανάσταση του Χριστού στη δύσκολη και μαστιζόμενη από ψυχοφθόρες κρίσεις ζωή μας. Πώς; Με το να διώξουμε την θλίψη, την κατήφεια, την λύπη από τη ζωή μας. Να γίνουν τα έργα μας αναστάσιμα. Να αφήσουμε να καταυγάσει το φως της αναστάσεως κάθε στιγμή της ζωής μας. Να γίνει η ζωή μας αναστάσιμη, να αφήσουμε την χαρά που αναδύεται από τον ζωοδόχο τάφο του Χριστού μας, να πλημμυρίσει τις οικογένειες, τα παιδιά μας, το γένος μας, την πατρίδα μας. Όχι απλά να ψάλλουμε από συνήθεια ή για το καλό, το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, αλλά να το νιώσουμε μέσα μας, να μας αναγεννά και να κατευθύνει τη ζωή μας προς την μακαριότητα.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τίμησε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Χριστόπουλο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, καταγόμενο εκ Καλαβρύτων, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών συνεχούς θυσιαστικής προσφοράς και διακονίας στο Ιερό Θυσιαστήριο και την Εκπαίδευση, και του απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ο π. Σπυρίδων, βαθειά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική αυτή διάκριση.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς για την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.