Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στην Παναγία Φανερωμένης Χολαργού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/03/2012

Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας

του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού 

 

Αγαπητέ  αναγνώστη, Αγαπητή αναγνώστρια,
Η ενορία μας, εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δραστηριοποιείται και στο θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Ήδη στα χρόνια αυτά, στις 27 εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν, συγκεντρώθηκαν συνολικά 973 φιάλες αίματος και προσφέρθηκαν όλες σε ασθενείς συνανθρώπους μας. Στις δύο προηγούμενες αιμοδοσίες συγκεντρώθηκαν 122 φιάλες αίματος από τις οποίες, διατέθηκαν μέχρι σήμερα οι 107. Δόξα τω Θεώ μας βοηθήσατε και καταφέραμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη που παρουσιάστηκε στην ενορία μας. Επιτρέψτε μας με την ευκαιρία να σας δώσουμε μερικές απαντήσεις επάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:


Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να προβαίνουν σε δωρεά αίματος;
Το ασφαλές αίμα σώζει ζωές. Χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν κάθε μέρα, αν κάποιοι άλλοι δε δώριζαν το αίμα τους. Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να πέθαιναν αν δεν υπήρχαν οι τράπεζες αίματος των ενοριών ή των διαφόρων συλλόγων για να καλύψουν την άμεση ανάγκη για αίμα. Οι περισσότερες μεταγγίσεις αίματος γίνονται σε:
 • γυναίκες, για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, που αποτελεί επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,
 παιδιά με σοβαρή μορφή αναιμίας,•
θύματα•  ατυχημάτων,
 καρκινοπαθείς και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση.• Παγκοσμίως, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 600.000 γυναίκες από αίτια που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Το 25% περίπου αυτών των θανάτων, οφείλεται στην απώλεια αίματος. Πολλές απ’ αυτές τις ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν ήταν διαθέσιμες μια-δυο φιάλες αίματος.


Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα;
Άνθρωποι που μπορούν να κάνουν δωρεά αίματος είναι εκείνοι των οποίων η υγεία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αίματός τους. Η ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να δίνουν αίμα ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Συνήθως δίνουν αίμα άνδρες ή γυναίκες ηλικίας 17 έως 65 ετών. Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος;
Οι εθελοντές δότες που δεν πληρώνονται και οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος. Έρευνες σε πολλές χώρες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δίνουν αίμα ελεύθερα και χωρίς να περιμένουν κάποια χρηματική ανταμοιβή δεν έχουν λόγο να αποκρύψουν πληροφορίες για την υγεία τους και για τον τρόπο ζωής τους, οι οποίες (πληροφορίες) ενδέχεται να τους καταστήσουν ακατάλληλους για δωρεά αίματος, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Το βασικό τους κίνητρο είναι να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Στόχος τους δεν είναι να αποκομίσουν κάποιο προσωπικό όφελος, αλλά να αισθανθούν την ικανοποίηση ότι συνέβαλαν στη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής.
Οι «οικογενειακοί» ή οι «αντικαταστάτες» δότες δωρίζουν αίμα μόνο όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ή του κοντινού τους περιβάλλοντος χρειάζεται αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι το αίμα τους είναι λιγότερο ασφαλές από αυτό των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγγενείς-δότες ενδέχεται να είναι υπό πίεση. Όταν δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κάποιο μέλος-δότης της οικογένειας του ασθενούς, τότε οι συγγενείς αναγκάζονται να πληρώσουν κάποιο
Οι άνθρωποι που δίνουν αίμα επί πληρωμή παρακινούνται από καθαρά οικονομικά αίτια και όχι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Μπορεί όμως να βλάψουν την ίδια τους την υγεία εξαιτίας της συχνότερης από τη συνιστώμενη συχνότητα αιμοδοσίας. Επίσης, είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που λαμβάνουν το αίμα τους, γιατί ενδέχεται να κρύβουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους. Η ζωή κάθε ασθενούς που λαμβάνει αίμα εξαρτάται από την ειλικρίνεια και την τιμιότητα του δότη που προσφέρει το αίμα του.


Όλοι οι Ιερείς της ενορίας μας στηρίζουν και έμπρακτα το θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, γιατί ενστερνίζονται πλήρως την ιερότητα του σκοπού. Η στήριξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν έχει σχέση με ιδιότητες, κοινωνικές θέσεις, αξιώματα και καρέκλες. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα και γνήσιας Χριστιανικής αγάπης, που όχι μόνο διατρανώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, αλλά καταξιώνει και τον όρο ανιδιοτέλεια. Είναι μια πράξη γνήσιας προσφοράς μέρους του εαυτού μας προς τους άλλους. Τί άλλο θα μπορούσαν λοιπόν να κάνουν, από το να στηρίζουν και μάλιστα με θέρμη, αυτή την κορυφαία πράξη εθελοντισμού; Σε προσκαλούμε λοιπόν, την 1η Απριλίου 2012, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, για να προσφέρουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό δώρο στο Θεό, τον Πρώτο και Μεγάλο Αιμοδότη μας, μέσ’ από την προσφορά μας στον άγνωστο συνάνθρωπό μας.
Μπορείς κι εσύ να προσφέρεις «10΄ λεπτά απ’ το χρόνο σου» στην τακτική αυτή αιμοδοσία που διοργανώνεται από την ενορία της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, την Κυριακή 1η Απριλίου 2012, από 9.00π.μ. έως 13.00 μ.μ., στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, κάτω απ’ το καμπαναριό του Ιερού Ναού μας.
Μη διστάσεις! Έλα!


Η Ενοριακή Επιτροπή Αιμοδοσίας

του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού