“Να μετανοήσουμε για τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου”

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/03/2012

Στις 25 Μαρτίου 2012και ώρα 7:00 μ.μ., τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στονΙερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Βουλιαγμένης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Διακόνων, την παρουσία όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου, από το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ομιλητής της ημέρας, είχε ορισθεί ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικῶν Γλυφάδας και Υπεύθυνος του Αντιαιρετικού Σεμιναρίου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο π. Κωνσταντίνος παίρνοντας αφορμή από την πτώση της Βασιλεύουσας και την σκλαβιά του γένους στον Τουρκικό ζυγό για τόσα χρόνια, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο Θεός τα επέτρεψε όλα αυτά στο έθνος μας, κάνοντας αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα στη πατρίδα μας, στην εποχή των Μνημονίων. Όπλο και πηγή του π. Κωνσταντίνου, όπως ανέφερε, ήταν η Αγία Γραφή, ειδικότερα το Βιβλίο του προφήτη Ιερεμία αλλά και των Μακκαβαίων.

Ο π. Κωνσταντίνος τόνισε ότι εμείς βλέπουμε την ιστορία από την μεριά των αδικουμένων με όλα αυτά τα δεινά που περάσαμε ως έθνος! Όμως και οι κατακτητές δεν είναι πλάσματα Του Θεού; Άλλωστε στην ιστορία δεν ήμασταν πάντα θύματα, είχαμε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυρίως των διαδόχων του και εμείς οι Έλληνες κυριεύσει άλλα έθνη και προσπαθούσαμε να αφανίσουμε τις παραδόσεις τους (Βιβλίο Μακκαβαίων) .

Άρα και εμείς πρέπει να μετανοήσουμε γι΄ αυτά και ίσως γι αυτό και ο Θεός επέτρεψε κατά τον π. Κωνσταντίνο να περάσουμε αυτά τα δεινά.

 

Λύση όμως και διέξοδος είναι η προφητική ματιά, που παίρνουμε όλοι οι χριστιανοί από το βάπτισμά μας (τρισό αξίωμα Προφητικό-Αρχιερατικό-Βασιλικό) μία ενεργοποίηση που να βλέπει πέρα από τα συμβατά πράγματα πίσω από τον «τοίχο» το θέλημα και την παρουσία Του Θεού.

 

Λύση για όλα αυτά είναι η μετάνοια η προοπτική των αγίων και όχι μόνο η ηρωϊκότητα μερικών προσώπων του 1821. Αυτή είναι η πρόταση που θα μας ανορθώσει και θρησκευτικά αλλά και εθνικά!

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, μοίρασε σε όλους ένα βιβλιαράκι των Εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής εκδόσεως της Ιεράς Μητροπόλεως.

π. Αντώνιος Χρήστου

 

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου