Ολοκληρώνεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 25/06/2016

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Γνώριμά τους πρόσωπα συναντούσαν τα μέλη των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Πρόκειται για ορθοδόξους πιστούς, που θέλησαν να βρεθούν κοντά στο ιστορικό γεγονός, καθώς είναι η πρώτη Σύνοδος μετά το Σχίσμα του 1054, η οποία στόχευσε να στείλει μήνυμα ενότητας στα περίπου 300 εκατομμύρια ορθοδόξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά στα Χανιά βρέθηκε ένας ορθόδοξος από τη Γερμανία που ακολουθεί συχνά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε σημαντικά ταξίδια του στο εξωτερικό, όπως έκανε το 2014 στα Ιεροσόλυμα, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο. Επίσης, δύο ακόμη Ελληνες μετανάστες από τις ΗΠΑ, ταξίδεψαν στην Κρήτη θέλοντας να βρεθούν στον τόπο της ιστορικής Συνόδου, αλλά και να επισκεφθούν τα πάτρια εδάφη.

Μέτρα ασφαλείας

Η διοργάνωση καλύπτεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τους λαϊκούς, καθώς δεν είναι εύκολη η προσέγγιση στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ωστόσο, πλήθος πιστών παρακολούθησε το συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, την περασμένη Κυριακή της Πεντηκοστής. Εκεί πολλοί μπορούσαν να δουν και να συνομιλήσουν με τους Προκαθήμενους και τις αντιπροσωπείες των 10 Πατριαρχείων και αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών που μετείχαν στη Σύνοδο, από τις συνολικά 14.

Η διοργάνωση κόστισε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες, φιλανθρωπίες των Ελλήνων που ζουν κυρίως στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα αλλά και Ελληνοκυπρίων της Αμερικής και χορηγίες. Αλλωστε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πάντα υποστηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει την προεδρία της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Σταύρος Παπαγερμανός «πολλοί Ελληνες των ΗΠΑ προσέφεραν, ενώ υπάρχει και το τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί βυζαντινή παράδοση. Στο Τάγμα μετέχουν τιμητικά όσοι βοηθούν και το κάνουν από καλή πρόθεση, όπως και εμείς τώρα για τη Σύνοδο».

Βεβαίως, η παρουσία των αγγλόφωνων στη Σύνοδο ξένισε, οδηγώντας κάποιους να κάνουν λόγο για «εισβολή» των Αμερικανών. Κυρίως υπήρξαν φωνές αντίδρασης από τα σλαβόφωνα Πατριαρχεία (Μόσχας, Βουλγαρίας, Γεωργίας). «Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς στη Σύνοδο» δηλώνει στην «Κ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρουμανίας Μητροπολίτης Ταργκόβιστε Νήφων. «Οπως αποφάσισαν οι Προκαθήμενοι, οι επίσημες γλώσσες της Συνόδου ήταν αγγλικά, ελληνικά, ρωσικά και γαλλικά. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα αγγλικά είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο. Με τα αγγλικά τα μηνύματα της Συνόδου θα φθάσουν σε όλο τον κόσμο».

Στις εργασίες της Συνόδου μετέχουν 400 επίσκοποι, κληρικοί, θεολόγοι, παρατηρητές και ακαδημαϊκοί, όχι μόνο μέλη των αποστολών των Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών δογμάτων.

Έντυπη