"Δεν θα ενωθούμε με αιρετικούς"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/06/2016

Το επίκεντρο της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο θα γίνει για 10 και πλέον ημέρες η Κρήτη, αφού στο νησί θα συγκληθεί η πρώτη μετά το σχίσμα Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, 1229 χρόνια μετά την 7η Οικουμενική Σύνοδο! Η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα γίνει, από τις 17 έως τις 27 Ιουνίου, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι Χανίων. Για το θέμα μίλησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ του νομού ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Όπως είναι λογικό, εδώ και καιρό έχουν γίνει δεκάδες συσκέψεις ανώτερων και ανώτατων κυβερνητικών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων με βασικό αντικείμενο τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πολλές από τις μυστικές αυτές συσκέψεις, κυρίως με αξιωματούχους από τις χώρες προέλευσης των αντιπροσωπειών των 14 ηγετών της Ορθοδοξίας εξετάζουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα σημεία πρόσβασης από αέρος, θαλάσσης αλλά και ξηράς που οδηγούν προς την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατικές αρχές ασφαλείας όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Μόσχας συνεργάζονται πλήρως με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα κατά την παραμονή όλων των εκπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Κρήτη. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, με ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε, αναφέρεται στην Αγία και

Τα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου


Τα θέματα, τα οποία θα εξετάσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι τα εξής: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, β) Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματά του, γ) Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, δ) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, στ) Η Ορθόδοξη διασπορά. Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλα θέματα και σύγχρονα προβλήματα, τα οποία ενώ είναι σοβαρά δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο προς συζήτηση, επειδή απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, μέσα από πανορθόδοξη συνεργασία και διάλογο, ώστε να γίνει εφικτή η αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

Όπως τόνισε  ο Μητροπολίτης Ηλείας στο πρώτο θέμα η συζήτηση αφορά πρώτον στο μήνυμα για τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με όλο τον κόσμο και στο μήνυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον λοιπό χριστιανικό κόσμο. Σε ότι αφορά το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, πρόκειται να τεθούν θέματα όπως του γάμου μεταξύ πρώτων εξαδέρφων ή του δεύτερου γάμου κληρικών εν χηρεία. Στο θέμα της νηστείας της και της τήρησής της είναι πιθανόν να τεθεί το ζήτημα των ημερών που έως σήμερα τηρούνται. Στο θέμα της αυτονομίας είναι πιθανόν να τεθούν ζητήματα για τις Μητροπόλεις στις περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και κάποιων νησιών όπως η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος. 


«Πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή στην Κρήτη δεν έχει ακόμα καλά παρασκευαστεί αυτό όμως δεν μας δυσκολεύει να γίνει. Ακούω φωνές αντίδρασης, να μη γίνει γιατί ή ότι θα ενωθούμε με τον Πάπα. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα ενωθούμε με τους αιρετικούς. Όμως βλέπω πως παρουσιάζονται δυσκολίες. Η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν θα έρθει λόγω διαφωνίας με τα κείμενα και λόγω εξόδων. Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν θα έρθει επίσης, η Εκκλησία της Ρωσίας έχει δυσκολίες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πρόσφατη σύνοδό του αποφάσισε να έλθει όποιος το επιθυμεί και όποιος δεν έλθει – η σύνοδος θα γίνει» εξήγησε ο Μητροπολίτης Ηλείας που θα συμμετάσχει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανάμεσα στους 12 Συνοδικούς μητροπολίτες και 12 Μητροπολίτες – επίτροπους.