Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/05/2016
Το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χρειάζεται να επικρατήσει το πνεύμα της ομόνοιας και της ειρήνευσης έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, κατά την αντιφώνησή του στην επίσημη και πανηγυρική δοξολογία που έγινε προς τιμήν του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο Πατριάρχης εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους και είπε ότι ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρωσικού μοναχισμού ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στον αγιορείτικο μοναχισμό. Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Άγιον Όρος, γεγονός που αποτυπώνεται και με τις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στη μοναστική πολιτεία του Άθω.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την έναρξη της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος που γιορτάζεται φέτος και για αυτό το λόγο γίνεται και η προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχη.
Στην προσφώνησή του, ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Παύλος, από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αγίου Όρους, στους αγώνες του για την Ορθοδοξία, τις περιόδους άνθησης αλλά και κρίσης που πέρασε. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και ευχήθηκε για το ρωσικό λαό και τη ρωσική εκκλησία.
Στη δοξολογία παρέστησαν ο πολιτικός διοικητικής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο μητροπολίτης Μιλήτου, Απόστολος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και μοναχοί από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου του έγινε η παραδοσιακή αγειορείτικη φιλοξενία και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου και θα καταλύσει.
Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι ο γέροντας Ιερεμίας, ηλικίας 102 ετών, ο γηραιότερος μοναχός του Αγίου Όρους.
Αφιξη στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη
Στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.
Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ.
Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και θα προσκυνήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Κύριλλου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι δύο υφυπουργοί έκαναν δηλώσεις.
«Με ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πολιτεία υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Μοσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο» είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με τις δράσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, «οι οποίες δυναμώνουν περισσότερο τους παραδοσιακά καλούς δεσμούς που έχουμε με τη Ρωσία».
«Οι δύο λαοί μας έχουν την ορθόδοξη πίστη, μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και ως εκ τούτου καλωσορίσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον Πατριάρχη στην Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη η οποία έχει ιδιαίτερη ιστορία» πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι ο Πατριάρχης ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με την ίδια εκτίμηση για τις καλές σχέσεις και την προοπτική ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός του απηύθυνε ότι όλοι αναμένουν με ελπίδα το μήνυμα που θα εκπέμψει η πανορθοδόξος Αγία και Μεγάλη Συνόδος στην Κρήτη και οι προκαθημένοι των ορθοδόξων εκκλησιών, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επισημαίνοντας τον ρόλο τού Πατριάρχη, ως παράγοντα σταθερότητας της Ορθοδοξίας.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της «καπήλευσής του» από τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι πατριάρχης «φάνηκε να το γνωρίζει».
Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».