Φανάρι-Εκκλησία της Ελλάδος: Τεταμένο το κλίμα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/05/2016
Τεταμένο και πάλι το κλιμα μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν αποκλείεται αμέσως μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη να υπάρχουν εξελίξεις στη λειτουργία του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα (στόχος είναι να γίνει Εξαρχεία) και στο ζήτημα των λεγομένων Νέων Χωρών.
 
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να προτεινει στην Μεγάλη Σύνοδο  να προστεθεί η φράση ότι «δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς των Εκκλησιών για τις οποίες έχουν εκδοθεί Πατριαρχικοί Τόμοι και Πατριαρχικές Πράξεις». Η φράση αφορά στο θέμα των Νέων Χωρών, δηλαδή των περιοχών της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912 καιτο Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το 1928 Πατριαρχικό Τόμο παραχώρησης επιτροπικώς μόνο της διοίκησης των Μητροπόλεων αυτών στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά κράτησε την πνευματική τους δικαιοδοσία.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έβαλε εμμέσως πλην σαφώς κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και αναφερόμενος στον άκρως απόρρητο φάκελο, που παρέδωσε πριν από μερικούς μήνες στην 12μελή Ιερά Σύνοδο μίλησε για την επιστολή που του απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με την οποία του ζήτησε να μην παρεμβαίνει στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Φαναρίου και της ελληνικής κυβέρνησης.