Αφηνίασαν τα άλογα στην περιφορά της εικόνας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/05/2016

Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στο Ναύπλιο, όπου εορτάζει όλως ιδιαιτέρως το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Χτισμένο επάνω σε λοφίσκο με θέα την πανέμορφη παραλία  της Καραθώνας και το απέραντο γαλάζιο.

Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάρα  πολλοί πιστοί από το Ναύπλιο αλλά και τις γύρω περιοχές. Φέτος από  ένα απρόοπτο με ένα ζευγάρι άλογα παραλίγο να δημιουργηθεί ατύχημα. Τα δύο άλογα έτρεχαν  με μεγάλη ταχύτητα προς τον κόσμο ,που εκείνη την ώρα ακολουθούσε την  περιφορά της εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο τέλος του εσπερινού . Ευτυχώς για καλή τύχη όλων ο αντιδήμαρχος  του δήμου Ναυπλιέων , Γιώργος Μπουζαλάς , έτρεξε προς το μέρος των αλόγων και κατάφερε να τα ακινητοποιήσει και να τους αλλάξει την πορεία. Τα άλογα έφυγαν προς το βουνό και η λιτανεία συνεχίστηκε.    

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πατέρας Ελευθέριος Μίχος ,ιερέας της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου . Γραπτή μαρτυρία για το πότε ιδρύθηκε το εκκλησάκι δεν  υπάρχει  αλλά βάση προφορικών μαρτυριών  φαίνεται να είναι τουλάχιστον 350 ετών. Κάποτε ήταν και μετόχι της μονής Μεταμόρφωση του Σωτήρος  Καραθώνας. Το εκκλησάκι αυτό μετά την διάλυση  του μοναστηριού έμεινε  έρημο στην τύχη του, ώσπου το 1910 το πήραν οι Υποδηματοποιοί για να το προσέχουν και να το συντηρούν. Με το πέρας του χρόνου και αφού το επάγγελμα αυτό χάθηκε η εκκλησία πέρασε στην διοίκηση της ενορίας Ευαγγελιστρίας στην Πρόνοια Ναυπλίου, όπου και ανήκει ως σήμερα. Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι έχει συντηρηθεί εκ νέου από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του  Ιερού  ναού  Ευαγγελίστριας.