Η εορτή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου στο Κάΐρο

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 08/05/2016

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε , Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, λόγῳ του ότι η Παρασκευή είναι ημέρα αργίας για την Αίγυπτο, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην ομώνυμη Πατριαρχική Μονή του Παλαιού Καΐρου. Της Πανηγυρικής θείας Λειτουργίας προέστη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, Πατριαρχικού Επιτρόπου επί των Αραβοφώνων, Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Πηλουσίου κ. Νήφωνος,  Καθηγουμένου της εορταζούσης Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναυκράτιδος κ. Μελετίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, του Εξάρχου του Πατριαρχείου Μόσχας Ιερέως κ. Βίκτωρος Καλούγκα και πλειάδος Ιερέων.

 

Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη στα ελληνικά, αραβικά, ρωσσικά και αγγλικά, λόγῳ του ετεροκλήτου πλήθους των παρευρισκομένων προσκυνητών. Στην λατρευτική Σύναξη παρέστησαν επίσης ο κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, Μ. Άρχον Λογοθέτης του Πατριαρχικού Θρόνου καὶ Πρόεδρος του Αρχαίου Τάγματος των Παραβαλανίων του Αγίου Σάββα, καθώς και ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Μ. Άρχον Πρωτέκδικος καί Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, μετά πολυμελούς ομίλου Οφφικιάλων εξ Ελλάδος. Τον Θείο λόγο εκήρυξε στα ελληνικά ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμουπόλεως στα αραβικα.

Πριν τό τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο π. Georgio Ferreli μέλος της Αδελφότητας του Αγίου Αιγιδίου επέδωσε στον Μακαριώτατον επίσημη πρόσκληση του Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου, όπως επισκεφθεί την Ασίζη κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ε.έ.

 

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχειροθέτησε τρεις διαπρεπείς επιστήμονας, κατατάσσοντάς τους εις την Αδελφότητα των Οφφικιάλων, τον κ. Άρη Λυχναρά, Δικηγόρον με το Οφφίκιο του Άρχοντος Εκδίκου, και τους κ. Μπότση Κωνσταντίνο και Καφετζή Δημήτριο, Ιατρούς, με το Οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου.

Μετά το πέρας της Λατρευτικής Συνάξεως πραγματοποιήθηκε λιτανεία στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής και εν συνεχείᾳ τα εγκαίνια της μεγάλης Τραπεζαρίας όπου θα προσφέρεται καθημερινά δωρεάν φαγητό στους φτωχούς προσκυνητές.

Την Θεία Λειτουργία αναμετέδωσε ζωντανά το μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι της Κοπτικής Εκκλησίας CTV.